Кандидоза

Кандидоза

Кандидозата може да доведе дори до безплодие


Гъбичките се лекуват с билки и хранителен режим


Състоянието кандидоза представлява нарушение на естествения баланс на чревните организми, което засяга храносмилателната, имунната и половата система и оказва влияние върху умствената и емоционалната стабилност. Заради спецификата и симптомите й кандидозата често е обгърната от неяснота, объркване и подозрение, което пречи тя да бъде правилно разпозната и излекувана. Докато повечето други заболявания засягат определени органи и имат разпознаваеми симптоми, гъбичната инфекция включва: подут корем, диария, запек, алергии, непоносимост към храни, променливо настроение и хормонални колебания. Това прави поставянето на диагнозата трудно.

За да направи ситуацията още по-трудна, гъбичната инфекция наподобява редица често срещани заболявания като синузит, сърбеж, възпаление на щитовидната жлеза, хепатит, възпалеиие на жлъчката, възпаление на панкреаса, възпаление на яйчниците, вагинит и цистит. Гъбичките кандида може да се окажат скрит фактор при някои разпространени хормонални заболявания например фиброиди, ендометриоза, безплодие, инсулинова резистентност, синдром на поликистозните яйчници, предменструален синдром и обилно кървене.

Виждала съм жени, които претърпяват хистеректомия, подлагат се на силно и скъпоструващо лечение за безплодие, пият противозачатъчни таблетки, антидепресанти или противовъзпалителни лекарства и се лекуват с хормонозаместителна терапия, а накрая се оказва просто, че страдат от кандида, която трябва да бъде излекувана.

Физически аспекти


Кандидозата е заболяване, което се развива заедно с постоянно нарастващата зависимост към фармацевтични средства за лечението на често срещани заболявания. Един от най-големите виновници са антибиотиците, масово използвани за лечение на различни заболявания при хората – от обикновена настинка до възпаление. Те попадат в човешкия организъм още чрез животинското месо, което хората приемат. Антибиотиците изменят балансът на чревната флора, което води до нарушено храносмилане, понижен имунитет и хормонални проблеми.

Candida albicans са вид гъбички, които обикновено не са вредни и живеят в много части на човешкото тяло. Но под влиянието на антибиотиците те нарастват и стават агресивни и патогенни. Стават отговорни за вагинални инфекции, инфекции на устната кухина, цистит, синдром на раздразнененото черво, кожни инфекции по краката.

woman gora pix

Гъбичките кандида се изхранват от храни, богати на захар и мая. Докато се развиват, този вид гъбички произвеждат свои токсини. Те могат да нарушат целостта на обвивката на храносмилателния тракт, която в нормално състояние пропуска преминаването единствено на най-малките хранителни молекули, като аминокиселините. След разрушаването на тази обвивка през нея вече могат да преминават неразградени белтъци, като това възпрепятства доброто усвояване на храната, а белтъците предизвикват реакция от страна на имунната система за защита на тялото от тях, тъй като те се възприемат като чужди и непознати вещества. Заради тази реакция често консумирани храни могат да се превърнат в имуноактивни белтъци и да причинят възпаление при консумация, в резултат на което да се появят обичайните симптоми на кандида, като подут корем, газове, болка, диария, запек, хранителна непоносимост, анален сърбеж, кожни обриви, сърбеж по кожата, зачервяване по лицето, сърцебиене и променливо настроение. Тези симптоми често се определят като чревна дисбиоза или синдром на пропускливите черва.

Отново кандидата може да е виновна за развитието на ремнатоиден артрит, заболявания на щитовидната жлеза, фибромиалгия и синдром на хроничната умора.

Емоционални аспекти


Физическият товар на кандидозата е допълнително затормозен от емоционалната нестабилност, която придружава физическите симптоми, когато нивата на хормоните и невротрансмитерите са изменени под действието на болестта. Жените продължават да консумират храни, които не се препоръчват при това заболяване, но които им дават успокоение, а това води до реакция на тялото – синтез на хормоните на стреса адреналин и норадреналин. В резултат след хранене жените изпитват тревога, безпокойство, объркване и лошо настроение.

По-дългосрочни ефекти е възможно да възникнат, ако гъбичките се разпространят в дебелото черво, където хормоните естроген и прогестерон очакват да бъдат отделени в своите по-слабо активни форми. Имуноактивните белтъци могат да се прикрепят към тези по-слабо активни форми на хормоните и да ги активизират отново. Под тяхното въздействие жените стават прекалено чувствителни към естествените колебания в нивата на хормоните по време на своя цикъл или реагират прекалено негативно на противозачатъчни таблетки или хормонозаместителна терапия. Стават нестабилни, изпитват безпокойство. Тези жени дори започват да мразят своя менструален цикъл заради болката и нещастието, което той им носи. Емоционалният дискомфорт, който жените изпитват при реакция между имунната система и хормоните, може да ги накара да се чувстват, сякаш вече нямат контрол върху живота си.

Духовни аспекти


Кандидозата е заболяване, свързано с преумората. Много често жените, страдащи от него, са дотолкова изтощени от живота си, че губят способността да се защитават не само от външния свят, но и от вътрешната си среда. Това обикновено са жени с ниско самочувствие, които са изгубили връзката със себе си и които се борят да намерят начин как да се справят с живота. За някои жени един от тези начини е да се предадат на волята на други хора и да им позволят те да контролират живота им, тъй като в другите хора те виждат силата и властта, която им липсва на тях самите. Имунната им система разпознава тяхната апатия и способността на организма да се защитава намалява. По същия начин, по който тези жени са позволили на други хора да контролират живота им, сега те несъзнателно позволяват на гъбичките кандида да се развиват в организма им.

Интересно е, че при развитие на възпалението неспособността на жените да се защитават става най-очевидна на двата основни входа към външния свят – устата и влагалището. Кандидозата е опортюнистично заболяване, което поема контрола там, където жените вече не са способни да го упражняват.

Голяма част от причините за сломения дух на жените с кандидоза се крие в тяхното детство, когато блокираната енергия в сакралната чакра и тази на слънчевия сплит ги е направила несигурни и зависими към външни влияния, независимо дали тези влияния идват от най-близките им хора, или от антибиотици. Много често изтощението, причинено от влиянието на раните от миналото, кара жените да се предадат на антибиотиците, тъй като вече нямат сила да търсят друго решение.

Най-тежките симптоми на гьбични инфекции са предизвикани от храни, които причиняват стрес на храносмилателната система. Лечението на кандидозата ще бъде затруднено, ако не оставите червата да си починат и ако консумирате храни, които водят до проблеми и предизвикват възпаление.

Хранителен режим при кандидоза


Избягвайте дрожди

 • Избягвайте консумацията на продукти, съдържащи дрожди, например хляб, хлебни изделия, паста с мая и др.

 • Внимавайте за скрито съдържание на дрожди в редица преработени храни, съдържащи мононатриев глутамат - производен на дрождите продукт, който се използва в бульони, готови смеси за приготвяне на ястия, консервирани супи, наденички, хотдог, пушени меса, различни снаксове и чипсове.

 • Избягвайте ядки с черупки, като например шамфъстък, кашу, бразилски орехи и фъстъци, които могат да съдържат гъбички или да са подправени с дрожди.

 • Ограничете консумацията на плодове като гроздето, както и на изсушени плодове, които съдържат естествени дрожди.

 • Проверявайте състава на хранителни добавки като селен и витамини от В групата, тъй като те могат да съдържат дрожди.


Избягвайте захар

 • Избягвайте консумацията на всякаква захар, включително мед, меласа, кленов сироп, изкуствени подсладители и десерти.

 • Внимавайте за скрито съдържание на захар в хлебни изделия, бисквити, шоколад, консервирани храни, дресинг за салати, кетчуп, горчица, преработени храни, плодови напитки, хранителни добавки, лекарства и алкохолни напитки.


Избягвайте ферментирали храни и такива, съдържащи плесен

 • Избягвайте гъбите.

 • Ограничете храни, които са естествено ферментирали и съдържат дрожди, като соев сос, месо, сирене, мариновани продукти и оцет.

 • Избягвайте бирата и виното.


Проверете толерантността си към двата вида най-често използвани в западната диета белтъци

 • Зърнени храни, съдържащи глутен, като пшеница, ръж, ечемик, овес.

 • Млечни продукти, с изключение на кисело мляко, което е полезно, ако организмът ви го приема.


Хранителни добавки при кандидоза

 • Чесънът във всякакъв вид намалява количеството на гъбичките.

 • Пробиотиците могат да възстановят баланса на храносмилателните организми.


Билково лечение на кандидоза


Билковото лечение е особено полезно в случаите на кандида, тъй като неутрализира редица физически симптоми, докато в същото време лекува основната причина за заболяването, която може да бъде емоционална или духовна. В холистичната терапия билките са най-доброто лечение, ако се използват правилно. Трябва да се внимава да не се наруши действието на репродуктивните хормони при приема на хормоноактивни билки, тъй като те могат да предизвикат хормонални и имунни нарушения, както се случва при използването на синтетични хормони. Препоръчително и полезно е лечението с билки да се осъществява бавно, тъй като бързото прочистване на организма може да предизвика криза с още по-остри симптоми. Това се случва, защото гъбичките се пренасят чрез кръвта и носят със себе си всички физически и емоционални спомени. Това е една от причините много жени да прекратяват лечението на ранен етап. Трябва да се внимава, защото тези жени са физически и емоционално изтощени, и се нуждаят от комфорта и спокойствието, които дава билковото лечение. Препоръчва се лечението да се осъществява под наблюдението на специалист, за да се гарантира безопасна и балансирана терапия.

Цели на билковото лечение при кандидоза


Намаляване на количеството на гъбичките в червата
Алое вера, чесън, галангал (Alpinia galanga), мравчено дърво, сладък пелин, мащерка, градински чай, розмарин, риган, босилек, канела, лавандула.

Намаляване на токсините
Корен от орегонско грозде, корен от репей, берберис, корен от глухарче, артишок, ресничесто дърво, камшиче, хидрастис.

Възстановяване и тонизиране на чревната обвивка
Живовляк, самобайка, брястолистно орехче, камшиче, ружа, хлъзгав бряст, хидрастис, корен от орегонско грозде, берберис.

Засилване на имунната реакция към токсините
Ехинацея, астралагус.

Нормализиране на кръвната захар
Канела, жаблек, черна боровинка, гурмар, кръгъл артишок, ресничесто дърво, корен от гл ухарче, корен от репей, чесън, свещен босилек.

Възстановяване и балансиране на ендокринната система и ограничаване на влиянието на стреса
Сибирски женшен, готу кола, ашваганда, женско биле, пореч, астралагус.

Подобряване на цялостното състояние и релаксация
Скутелария, шипка, анемония, валериана, ранилист, овес, върбинка, лайка, жълт кантарион, розмарин, лавандула.

mizteria zhensko zdrave coverОткъс от книгата „Мистерията на женското здраве“ от Линда Крокет. Издателство AMG

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.