Мистерията на женското здраве

Мистерията на женското здраве

„Изцеление означава живот без условности и без очаквания, свободен живот, който идва от душата и е изпълнен с любов.”


“Ние, изглежда, пропускаме нещо важно, що се отнася до хормоните. Те не съществуват само на физическо ниво, а са сложна част от вътрешния свят на жените.”
Лечебните практики, изпробвани от нея върху хиляди жени и описани в книгата, имат за цел да окуражат жената да се вслушва по-често във вътрешния си глас, да достигне до корена на проблема и да освободи натрупания стрес, така че да постигне изцеление и на физическо ниво.

mizteria zhensko zdrave cover

Благодарение на дейностите, протичащи в яйчниците, всеки месец жената получава възможността да създава живот – процес, зареден с мощна градивна енергия. Ако по време на овулацията не се стигне до зачеване, произведената енергия не се губи, а се използва от жената по време на лутеалната фаза от цикъла. В същото време обаче през тази фаза творческата енергия се трансформира в жизненост и импулс за действие, които могат да станат доста конфликтни, когато прогеетеронът доминира и инстинктивната женска природа поеме контрола. Всичко това може да доведе до състояние на объркване.

Увеличената секреция на инхибиращи (потискащи) невротрансмитери кара емоциите да изплуват на повърхността, където под влиянието на симпатиковата нервна система се предизвиква силна нервна възбуда и жената се спуска надолу в своя вътрешен свят. Натрупването на всички тези влияния води до хаотични действия и стимулира тялото и ума с центробежна сила, която генерира дива творческа енергия.

Ето защо, въпреки че не всеки цикъл завършва със зачеване, по време на лутеалната фаза жената може да черпи сила от творческата енергия, подхранвана от сексуална енергия; да се възползва от способността да добие дълбока осъзнатост и мощен инстинктивен импулс и така да изпълни живота си със страст и вдъхновение. За съжаление, при някои жени тази дива енергия може да бъде неправилно разбрана, например когато се обръщат навътре към себе си и откриват болка, вместо вдъхновение, а също и когато тази енергия носи разрушение вместо градивност.

ovary pix

 

Лутеалната фаза е периодът, в който жените могат да създадат своите най-добри творения, независимо дали става въпрос за професия, семейство, дом, изкуство или за преобразуване на собствения живот. Много от тях обаче се опитват да живеят нормално, по познатия си начин, без да си дават сметка за дивата енергия, която търси начин да излезе наяве. Ето защо не е никак учудващо, че лутеалната фаза е свързана с толкова много проблеми.

Творческата енергия на яйчниците е тясно свързана с тази на сексуалността. Често ми се случва да усещам дива и буботеща енергия над яйчниците на много от моите пациентки, т.е. яйчниците им са хванати в капана на две противоположни жизнени сили: спокойната и обгрижваща сила на прогестерона и дивата и опасна сексуална сила на естрогена и тестостерона. Така в яйчниците се създава противопоставяне между женската и мъжката енергия. В рамките на менструалния цикъл жената непрекъснато се люшка между тези две енергии и това е нормално. Има ли обаче подсъзнателен дискомфорт, свързан с женските или мъжките роли, нищо чудно да се стигне до енергиен сблъсък, който да предизвика проблеми със сексуалността и репродукцията. Понякога се оказва, че майката на тази жена се е отдавала на алкохол или наркотици, имала е прекалено много любовници или е страдала от депресия заради изгубена мечта. Или пък бащата е бил студен и дистанциран, заплашителен или вечно недоволен. Или пък просто жената продължава да пази лош спомен, който генерира гняв.

С всеки нов цикъл и промяна в тялото според това коя от двете противоположни енергии взема надмощие, от яйчниците могат да произлязат тревожни чувства и конфликти. При някои жени се стига до постоянна битка що се отнася до очакванията към тях като жени, партньори, дъщери и майки. Тези жени крият своите рани в яйчниците – мястото, съответстващо на сакралната чакра, и именно раните им пречат да се превърнат в сексуално здрави жени, уверени в себе си и изпитващи чувство за сигурност.

orange pix 1

 

Блокажът на енергията в сакралната чакра може да възпрепятства сексуалното развитие на всички нива и да стане толкова силен, че да причини нарушения, които по инстинктивен начин да защитят сексуалността на жената. Става дума за заболявания, блокиращи на подсъзнателно ниво работата на сексуалните органи, като например вагинит, цервицит, цистит и стоматомикоза. Някои жени изпитват трудности със зачеването, причинени от състояния като синдром на поликистозните яйчници и ендометриоза, а животът на други бива нарушен от фиброиди, обилно кървене и мигрени, което им служи като оправдание за невъзможността да се развиват и да вървят напред. Ако енергията в сакралната чакра е изтощена от изискванията на постоянното потискане, е възможно да се развият туморни заболявания на дебелото черво, ендометриума или яйчниците. Независимо от възрастта на жените, енергията в яйчниците се нуждае от отдушник, за да помага за поддържането на тяхното здраве и благополучие.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.