През 2015 г. има опасност да изчезнат нови животински видове


Публикация в списание "Нейчър" предупреждава, че през 2015 г. има опасност да изчезнат нови животински видове като полярната мечка, африканският слон и белият носорог.


Пред подобна заплаха са изправени и 41% от земноводните и 14% от видовете птици. Като основна причина за ситуацията океанолог от Световния център по наблюдение и консервация в Кеймбридж посочва човешката дейност като прекомерния улов на риба, замърсяването на атмосферата и унищожаването на местообитанията на дивите животни.

 

bela mechka 1

27 февруари е Международният ден на бялата мечка. Целта на провеждането на този „празник“ е да се привлече вниманието на обществото към необходимостта от опазване на вида.

Любопитни факти за бялата мечка:

- Полярната мечка е най-големият сухоземен хищник в света. На латински Ursus maritimus означава морска мечка

- Белите мечки са сред най-древните животни на планетата, оцелели до днес. Според най-но и изследвания те са се появили на Земята преди повече от 600 000 години. Днес в резултат на глобалното затопляне, в последните десетилетия, ледът необратимо се топи, което поставя под сериозна заплаха живота на полярните мечки. Полярната мечка е изчезващ вид, поставен под закрила.

- Полярната мечка е сред първите пет най-популярни животни в зоопарковете по света

- Полярната бяла мечка всъщност не е бяла. Козината й е прозрачна, а илюзията за белия цвят се дължи на отражението на слънчевата светлина. Кожата на полярната мечка под козината й е черна. Интересен факт е, че независимо от белия си цвят, през нощта те са почти невидими, дори за камери и устройства за инфрачервено виждане. Това се дължи на безцветната им козина и черна кожа.

- Полярните мечки обикновено живеят сами. Продължителността на живота на бялата мечка на свобода достига до 40 години

- Полярните мечки са способни да пренастройват метаболизма си, което им позволява да издържат дълги периоди от време, без да се хранят

- Освен че полярната мечка е изключителен плувец, известна със способността си да преплува стотици мили, средната скорост на плуване, която може да развие, е около 10 км / час.

-  Женската обикновено ражда на всеки три години, между 1 до 3 малки. Малките полярни мечета тежат само около половин килограм, когато се родят.

- Теглото на женските полярни мечки може да достигне до 700 кг. Най-едрите мъжки индивид могат да достигнат тегло над 900 кг. Притежават дебел подкожен слой мазнина от 5 до 10 сантиметра, който я пази от свирепите условия на въздуха и ледените води.

- Полярната мечка има удивително остро обоняние. Способна е да усети миризма на мърша от разстояние над 30 км. И много добро зрение

- Гръцката дума за полярна мечка е “Арктика” – мястото, което тя обитава. Името на Южния полюс “Антарктика” от гръцки означава буквално “без мечка”. Просто защото бели мечки на Антарктика няма.

- Въпреки че е обект на ловуване, при ескимоските народи, като инуитите например, бялата мечка е почитана и уважавана като разумно същество и е считана за свещена.