Подреждане на планетите


Погледнете нагоре и вижте пет планети наведнъж


Често се говори за "подреждане на планетите", но през следващите две седмици, от 22 януари и 10 февруари 2016 г., за първи път от повече от десетилетие, може да наблюдавате едновременно всички видими с просто око планети - от Меркурий, Венера, Сатурн, Марс и Юпитер - около 45 минути преди изгрев слънце.

Най-ниско над хоризонта, в югоизточна посока ще бъде Меркурий, следван от Венера, Сатурн и Марс, който по това време ще е на юг и ще е близо до най-яркото си за денонощието състояние. В същото време Юпитер ще сияе в посока запад – югозапад.

five planets 1

Ето как ще изглежда конфигурацията на 25 януари, 45 минути преди изгрев слънце. С всеки изминал ден, Меркурий ще бъде все по по-ярък и ще се изкачва по-високо. Източник: Sky & Telescope


Този период съвпада и с преминаването на Луната от фаза пълнолуние (на 24 януари), през последна четвърт (1 февруари), до новолуние (8 февруари).

Петте планети, а в по-голямата част от периода и заедно с Луната, ще очертават една мислена линия, съвпадаща почти напълно с еклиптиката. За последен път подобна конфигурация, позволяваща едновременно наблюдение на петте планети, е била наблюдавана преди повече от десет години, през 2005 г.

five planets 2

Ето как ще изглежда конфигурацията на 1 февруари, 45 минути преди изгрев слънце. В продължение на няколко дни намаляващата Луна ще се движи на изток сред подредените планети. Източник: Sky & Telescope


Източник: Sky & Telescope - Get Up Early, See Five Planets at Once!