Април и май са най-цветните месеци от годината, когато тревата е зелена, времето когато цъфтят лалета, нарциси, зюмбюли, момина сълза.... а всяко дърво е в цвят... Онова време за което Вазов казва "люлякът ми замириса"  Тогава това, което ни се иска да постоим, ако може и 30 минути на слънце.

Прекарването на повече време сред природата с настъпването  на пролетта може да се окаже много полезно за психическото здраве. Това може да доведе до подобрение на настроението и повишаване на чувството за щастие и благополучие.

Доказано е, че разходката в парка или гората помага за борбата с депресията. Причината е, че природата успокоява нервите, тъй като се повишават ендорфините – естествени химикали на тялото, които предизвикват усещане за удоволствие. В резултат се подобрява самочувствието и се намалява чувството за напрежение, стрес, тревожност, гняв и депресия. Престоят в природата също се свързва с по-ниско кръвно налягане и намалени нива на кортизол.

Благодарение на предимствата, които природата осигурява на човека, се препоръчват повече разходки сред природата и спортуване, отколкото прекарване на часове в закрит фитнес. За целта може да се правят упражнения като бързо ходене, тичане или каране на велосипед, които са здравословни и по-приятни, отколкото да се правят посещения в затворен и претрупан от хора фитнес.

Ако човек е прегрял от прекалено много работа и задължения, то разходката би му помогнала да сложи спирачки на мислите си. Изследвания показват, че 90-минутна разходка сред природата, намалява активността на частта от мозъка, свързана с негативните мисли. От друга страна, според проучването разходката в градска среда няма същия ефект. В допълнение, доказано е, че контактът със зеленината възстановява умствените способности като памет, подобрява настроението ни и увеличава по-лесното фокусиране.

средата на април велоалеите между Хага и Делфт са изпълнени с хора, които карат коело, тичат или просто се радват на слънцето

Разходките сред природата в продължение на поне 4 дни в седмицата, може да подобрят уменията за решаване на проблеми с 50%.

Независимо дали човек иска да пребори депресията или желае да подобри психично здраве, всекидневното прекарване сред природата осигурява незаменими предимства пред престоя в затворено помещение.