Имате ли куче? Породите и размерите на кучетата са най-различни. По дин начин човек се отнася с някое малко куче по размери, по друг с джак ръсел и по –различно с някое куче, което тежи 25 кг и с по-голям респект към някоя немска овчарка. Следващия път когато решите да гушкате някое куче, независимо от размера му или от това колко сте привързани към него не го гушкайте. Не го прегръщайте силно като израз на своята обич. Това съветват учените:
Кучетата мразят да ги гушкате


Мелиса Дал от екипа на New York Magazine никога не е срещала куче, което не е искала да "намачка". Чувството обаче, казва тя, не е взаимно.


За голямо разочарование на „кучешките хора“, в скорошна статия за Psychology Todayбихевиористът Станли Корен отUniversity of British Columbia излага убедителни доказателства в защита на тезата, че най-добрият приятел на човека мрази да го гушкат и че този контакт му причинява стрес.

Ако знаете за какви признаци да се оглеждате, раздразнението на кучето е видно:

  1. Най-явният признак, че едно куче изпитва стрес или дискомфорт, е извръщането на главата от дразнителя, обяснява Корен.

  2. Също както хората, и кучетата имат склери (бялото на окото), които обаче виждаме само когато животното е напрегнато.

  3. Когато едно куче е стресирано или раздразнено, ушите му кльопват или „залепват“ към главата.


В материала си за Psychology Today Корен описва резултатите от скорошно свое проучване в Интернет. Експертът преглежда изображенията, които излизат при търсене с ключови думи „hug dog” или „love dog” и открива 250 снимки на хора, гушкащи своите любимци.

След това, с помощта на колеги, Корен анализира снимките и езика на тялото на всяко куче в търсене на някои от гореизброените признаци на тревожност. Излиза, че близо 82% от изображенията показват поне един признак на стрес. При хората гушкането е начин на общуване и израз на топлина и интимност, но четириногите ни другари не са хора.

„Телесната структура на кучетата ги прави отлични бегачи“, обяснява Корен. „Това предполага, че в случай на стрес или заплаха инстинктите им ги карат не да използват зъбите си, а да бягат. Бихевиористи смятат, че лишаването на кучетата от възможността за бягство чрез прегръдка, увеличава нивото на стрес, който при особено високи нива може да подтикне животното да хапе."

За да покажете обичта си на своя космат приятел, погалете го по главата, почешете корема му или го почерпете с лакомство. А ако искате да позирате с него за снимка, може би трябва да си вземете бележка от изводите на Корен и културно да застанете до любимеца си, без да го мачкате.