Раздвижете се!

Раздвижете се!

Най-доброто лекарство за мозъка и тялото


Искате да откриете изцяло естествен начин да си повдигнете настроението, да подобрите паметта си и да защитите мозъка от когнитивния спад, който се появява с напредъка на възрастта? Раздвижете се!

Ново изследване, посветено на здравето на съвременните хора, проведено от Американската академия по неврология и описано в публикация този месец, посочва, че всеки вид физическа активност, която покачва сърдечния ритъм и ни кара да се движим, да се потим в продължителен период от време, има значителни ползи за здравето на мозъка. Такъв пример са т.нар. аеробни упражнения (такива са тичане, скачане на въже, гребане на тренажор, кростренажор, велоегрометър, спининг)

"Аеробиката е ключът към здравето на главата на човека, както и на сърцето му", пишат авторите в статия в блога на Harvard Medical School "Mind and Mood".

Някои ползи от активното движение може да се появят още на първите минути от тренировката, докато за други може да са необходими няколко седмици. Това означава, че най-добрият тип фитнес за ума е всяко аеробно упражнение, което се прави редовно и постоянно в продължение на 45 мин. 

Изводите се основават на серия от 6-месечни изследвания, които посочват, че движението и активното трениране на тялото може да подобрят паметта при хора в ранна фаза преди болестта на Алцхаймер. Въз основа на тези проучвания, американската Академия обновява наръчниците си за препоръки до хората, диагностицирани в тази ранна фаза. Препоръките са те да правят някакви форми на кардио упражнения два пъти седмично.

Докато минават годините мозъкът ни, както всеки друг орган, започва да работи все по-малко ефективно, появяват се нормални знаци за спад на неговите функции. Паметта ни например може да не бъде толкова остра като някога. Редовните тренировки помагат да се предпазваме срещу този спад - както при здравите хора, така и при възрастните, които може да са на път да развият болестта на Алцхаймер.

Учените не са сигурни защо е така или как се случва, че да има здравословни ефекти. Но упражненията подобряват някои от пътищата, които мозъкът използва, за да предава сигнали за скорошни събития или пък те стимулират растежа на определени райони от мозъка, които са ключови за запаметяването и съхранението на спомени.

Какъвто и да е специфичният механизъм, който се разиграва в телата ни, последните препоръки посочват, че тренирането два пъти седмично може да бъде много полезно при проблеми с паметта, езика, мисленето, преценките.

В допълнение към защитата на мозъка от остаряване, кардио тренировките имат и уникалното свойство да развеселяват, релаксират, да предоставят стимулация и успокояват, да борят депресията и намаляват стреса, според статията в блога на Harvard Medical School.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.