Фитбол

Фитбол
Със сигурност сте виждали от онези големи топки, може дори да имате такава. Наричат ги швейцарски топки. Може да се купят от спортен магазин или когато има промоции в големите вериги на цена около 15 лв.

Упражненият по фитбол помагат за по-гъвкаво тяло, по-стройна фигура, за стегнат корем и намаляват стреса


У дома има от години. Използваме я основно за сядане. Пред компютъра или докато гледаме филм. Физическо натоварване си е. Дори това, че трябва да запазвате равновесие кара мускулите да се напрягат.
Може би и на вашата топка има картинка с няколко упражнения, които можете да правите с нея. Опитвали ли сте? През пролетта на миналата година се опитах да ги правя. Трудно. Оказа се не толкова лесно, колкото очаквах.
През есента за да бъдем в добра форма през студените дни, за да има повече движение и по малко оправдания вземахме карти за фитнес. И тогава отидох на първата си тренировка по фитбол. Може да пробягам 5 км в парка без да усетя умора, но тези тренировки се оказа, че ме изморяват. Може би от възрастта, може би защото не съм достатъчно гъвкава. Но когато отидох на втората си казах, че няма да се предавам. Мога да подскачам 40 минути на топка и да държа гирички.

Fit ball е направление във фитнеса, което съчетава едновременно аеробна и силова тренировка с помощта на специална гимнастическа топка.
Тези упражнения стягат и тонизират мускулатурата, като същевременно укрепват костите и ставите.
Фитбол тренировката предлага едно ново и различно натоварване. Тя съчетава в себе си елементи от йога и пилатес и помага за увеличаването на силата и издръжливостта, като същевременно се подобряват координацията, равновесието и стойката. Проучване показва и значително повишаване на дейността на дихателната система, максималната кислородна консумация и аеробна издръжливост.

- Тези упражнения са много полезни за подобряване на равновесието, както и за профилактика на състояния, свързани с болки в гръбначния стълб (много често провокирани от неправилен и продължителен седеж в офиса или класната стая).
- Упражненията са изцяло насочени към оформяне на правилна стойка, поддържане на равновесието и координацията на движенията.
- Регулярното посещаване на тренировките по фитбол нормализира кръвното налягане, редуцира телесното тегло и тонизира всички мускулни групи, помага за оформянето на правилна стойка и укрепва гръбните мускули.
- Упражненията стягат проблемните зони (корем, талия, бедра и седалище)

Ако искате да разберете какво е фитбол - две от големите фитнес вериги в София предлагат занимания по фитбол. Може да намерите и видео уроци в Youtube.

Мога да ви препоръчам това On The Ball: Yoga Workout for Beginners with Sara Ivanhoe. С 20 минутни упражнение по йога на Сара денят ни започва от много години.

Упражненията по фитбол помагат и за намаляване на стреса.
5 прости стъпки да преодолеете стреса и да започнете да се чувствате добре Седнете на голяма топка – фитбол и подскачайте


Това упражнение да се прави около 15 минути. Забавно е и се смеете. Това освобождава ендорфини, намалява напрежението и ставате по-отпуснати и уверени.
- Подскачането насърчава вестибуларната интеграция. Вестибуларният апарат осигурява на тялото представа за пространството, баланс, движенията и отговаря за рецепторите на баланса. Спомага нервната ви система да функционира ефективно.
- Подскачането е полезно за мускулите, държи ви будни и намалява чувството на тревожност. Освен това ви създава чувство на сигурност.
- Подскачането стимулира речевите и езикови рецептори в мозъка, помага ви да говорите по-лесно и гладко.
- Подскачането стимулира ретикуларната активираща система и невралния механизъм, който спомага за бдителността и фокусира вниманието.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.