Знаем, че яденето на сладко води до пристрастяване, знаем, че алкохолът убива мозъчните ни клетки, знаем... а вярно ли е това, което "знаем". Редакторите на BrightSide ни представят кратък списък с открити заблуди относно нaшето тяло и здраве.

11 факти за нашето тяло, които се оказват митове


Мит 1: Таблетките витамини ни правят по-здрави

Витамините само регулират процесите в телата ни и ние трябва да бъдем внимателни при техния прием под формата на таблетки, тъй като прекаляването с тях е нож с две остриета и може да нанесе повече вреда, отколкото полза.

Мит 2: Бедната на кислород кръв е синя на цвят

Бедната на кислород кръв, която се изпомпва през вените към сърцето ни, определено не е синя - тя е с тъмно червен цвят. В учебниците е оцветена в синьо, за да се подчертае контрастът с богатата на кислород кръв. Вените през кожата ви изглеждат сини, заради начина по който се пречупва светлината, която попада върху тях.

Мит 3: Кафявата захар е по-здравословна от бялата

В действителност бялата и кафявата захар са едно и също нещо. Те се различават по отношение на използването на меласа, която придава на продукта тъмен цвят. Кафявата захар често погрешно се счита по-здравословна, защото не е толкова сладка като бяла, за сметка на по-голямото съдържание на вода.

zahar-kafyava-metyr-pix

Мит 4: Алкохолът убива мозъчните клетки

Голямото количество алкохол влияе на обменните процеси в организма и може да доведе до дефицит на кислород. Това може да навреди на връзките между мозъчните клетки, но тя не прави нищо срещу самите клетки.

Мит 5: Захарта прави децата хиперактивни

Захарта не прави децата хиперактивни. Захарта означава калории, а калориите означават енергия. Така че когато децата ядат много сладки неща, енергията просто извира от тях. Но не забравяйте, че най-вече захарта е изключително вредна за зъбите.

Мит 6: нервните клетки не се възстановяват

Това че нервните клетки не могат да се регенерират не е факт. Смъртта на нервните клетки е постоянен и изцяло естествен процес. Нови такива се появяват в различни части на мозъка. Когато човек се чувства стресиран, това е заради химията, които кара тези клетки да функционират и да си взаимодействат една с друга, а не заради самите нервните клетки, които се изразходват.

Мит 7: Лявото полукълбо на мозъка е източник на творчество, а дясното - на логиката

Вярно е, че лявото полукълбо на мозъка отговаря за някои функции, а дясното - за други. Истината е обаче, че областите, отговорни за нашата креативност, са разположени както в дясното, така и в лявото полукълбо.

Мит 8: Здравословната доза нощен сън е осем часа

Всеки знае, че здравословният сън e осем часа на нощ. И все пак различните хора се нуждаят от различно количество сън. За някои хора е достатъчно да спят в продължение на шест часа, за да се чувстват страхотно, докато други се чувстват изтощени дори и след като са спали в продължение на девет часа.

Мит 9: Антибиотиците убиват вирусите

Антибиотиците убиват само бактерии. Грипът е причинен от вируси, които не реагират на антибиотици. В този случай използването им е равнозначно на прилагането на лейкопласт, за да се отървете от главоболие - просто няма да сработи.

Мит 10: Шоколадът докарва черни точки

Учени веднъж извършват експеримент, давайки на група от доброволци, десет пъти повече шоколад от нормалното. Когато сравняват броя на черните точки преди и след експеримента, те не установяват никакви разлики.

Мит 11: Захарта води до пристрастяване

През 2009 г., излезе книга за резултатите от експеримент, в който лабораторни мишки били хранени с големи количества захар в продължение на дни. След тази диета, те развили зависимост към захарта. Въпреки това, когато експериментът се повторил с хора, не се проявил същият ефект. И разбира се, човешките същества не могат да оцелеят само със захар.