Навици, които вредят на здравето ни

Навици, които вредят на здравето ни
Познатите неща не винаги са толкова прости, колкото изглеждат. Някои от тях са вредни, а някои дори са много опасни. AdMe.ru направи списък с 10-те най-чести неща, които развалят нашето здраве.

1. Кръстосване на краката
Многобройни проучвания потвърждават, че навика да се седи с кръстосани крака води до увеличаване на налягането (особено при пациенти с хипертония), разширени вени и увреждане на нервите.
vredni navici 1

2. Хранене на гълъби
Хранене гълъбите е едно от любимите занимания на родителите с деца на разходка. За съжаление, това е не само забавно, но и опасно. Вероятността градската птица да е болна от нещо заразно е над 50%. Гълъбите носят не само пситакозата, но също колибацилоза, хистоплазмоза, салмонелоза, туберкулоза, листериоза, туларемия, нюкасълска болест, токсоплазмоза… Сигурни ли сте, че искате да знаете пълния списък?
vredni navici 2

3. Носене на некачествени слънчеви очила
Някои очила на пазара са от евтина пластмаса. Тя не предпазва очите от ултравиолетовите лъчи – при ярка слънчева светлина тя може да предизвика изгаряния на ретината. Те са по-вредни, отколкото ако изобщо не носите очила. С такива очила в очите ви попада двойна доза от ултравиолетова радиация. Голямото изобилие на ултравиолетова радиация може да предизвика катаракта, увреждане на очите и дори да доведе до рак.
vredni navici 3

4. Пиене на голямо количество вода
Да, правилно прочетохте. Пиенето на големи количества вода не винаги е добро. Пиенето на малко количество – също. Изследователите твърдят, че необходимостта на организма за вода е много индивидуална. Ако се движите много и правите много упражнения – пийте повече вода, но ако имате проблеми с бъбреците или сърдечно-съдови заболявания, по-добре е да се ограничи количеството на течността.
vredni navici 4

5. Топли процедури
Един от честите начини да облекчим болката е използването на топли или студени процедури, в някои случаи с нагревател. Но има цял списък от заболявания, при които използването на нагревателите е строго противопоказано. Не бива да се затопля нараненото място при кървене, остри възпалителни процеси в коремната кухина (апендицит, холецистит, панкреатит), в първите часове и 1-2 дни след травмата. Също така, топлинни процедури са противопоказани за рак.
vredni navici 5

6. Приготвяне на пуканки в микровълнова фурна
Проблемът е в състава на царевицата, предназначена за домашна употреба. Опасността е свързана с химикал, наречен диацетил. Това е синтетично масло и есенция в една опаковка. Тя се изпарява при онагряването, влиза в белите дробове и така може да ги повреди. Можете да се намали риска от попадане в белите дробове на вредни газове, ако позволите на пуканки да се охладят преди употреба.
vredni navici 6

7. Хранене на работното място
Разбира се, работните места са различни. Но често те са не само доста неподходящи за ядене, но също така на тях има голям брой бактерии, които не спомагат за храносмилането. Ако този аргумент не ви се вижда достатъчен, то помислете как миризмата на храната може да пречи на вашите колеги. А и оставайки на работното място, самите вие се лишавате от заслужена почивка – за мозъка и за тялото.
vredni navici 7

8. Носене на отворена обувка в града
Разбира се, през лятото всеки иска да носи отворени обувки. Но носенето на такива в града крие опасности. Така е много по-лесно да се нараните – независимо дали става въпрос за ухапване от насекоми, неудобна каишката или камъче по улицата. По-лесно е и да се получи инфекция в градска среда. И това може да нарани не само краката, но цялото тяло.
vredni navici 8

9. Пиене на обезмаслено мляко
Изглежда, че това е едно и също мляко, но просто без мазнини. Но това не е вярно. Обезмаслено мляко дори не е близо по полезност до обикновеното. Когато мазнините се отстраняват от мляко, с тях си отиват и витамини. А в него попадат синтетични вещества, които не са полезни.
vredni navici 9

10. Неправилна стойка
Правилната позиция е симетрично разположение на всички органи. Обърнете внимание на гърба си – намерете правилния офис стол и поправете наклона на монитора.
vredni navici 10

Източник: AdMe.ru

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.