Съвети за здраве от Тибет

Съвети за здраве от Тибет


Здравето е състояние на баланс на ума, тялото и духа. Когато тези три неща са в съзвучие, човек се чувства добре


Начинът на живот има по-голямо значение за здравето, отколкото генетичните предразположения.

Най-големите грешки, които ни разболяват, са свързани с храненето. Не трябва да се яде нередовно, като се употребява много сладко и мазно. Храненето трябва да става по едно и също време.

Други прегрешения към здравето са нередовният сън и застоялият живот.

При болните от диабет с помощта на храненето може се редуцира приемането на инсулин, а в даден момент дори да се спре. По-трудно се повлиява генетично обусловеният диабет, признава лекарят.

Преди грипната вълна можем да направим някои прости неща за укрепване на имунитета. Хапвайте топла храна и приемайте повече топли, но не горещи напитки. Много добре влияе чаят от пресен джинджифил. Парченца от корена се слагат в преварена гореща вода. Добавя се малко мед. Не подценявайте влиянието на ума върху имунитета. Активирането на естествените възстановителни сили става с медитация и йога. Те успокояват и отпускат.

Ако държите на месото в менюто си, най-добре приготвяйте рецепти с прясно месо. Не трябва да се ядат твърде много колбаси. Месото също може да се категоризира на “топло” и “студено”. Рибата е “студена” мръвка, а агнешкото и говеждото - “топла”. “Топлите” меса са подходящи за хора, които имат проблем с безсънието, а “студеното” - при проблеми в храносмилането.

За да извлечем максимална полза от храната за организма, трябва да ядем спокойно и по едно и също време. Количеството трябва да е едно и също, яде се, без да се бърза. Не препоръчвам късната вечеря след 19 часа. Метаболизмът и храносмилането се забавят и това води до напълняване. "В САЩ хората се прибират късно у дома и често прибягват до заведенията за бързо хранене. Това е основната причина за вълната от затлъстяване в Америка", казва д-р Келсанг.

Здравето е състояние на баланс на ума, тялото и духа. Когато тези три неща са в съзвучие, човек се чувства добре. Понякога хората правят много упражнения, ходят на фитнес и трупат много мускули, но не са истински здрави, защото умът им е неспокоен.

"Препоръчвам на хората, изложени на повече стрес, да практикуват всеки ден медитация. Избират спокойно уютно място и дишат дълбоко. Следят дъха си. Помага и йога. Когато умът се успокои, човек се храни и спи по-добре", дава съвети д-р Келсанг. Напрегнатото всекидневие кара мнозина да дишат учестено и повърхностно. Това може да разболее, защото на мозъка и кръвта не може да се достави достатъчно кислород.

"Опитвайте се да следите дишането си. Когато вдишате, задръжте дъха си за секунда-две", казва и д-р Дордже. Здравето е баланс на трите изначални енергии - вятър, слуз и жлъчка. Те се влияят от негативните емоции като ревност, омраза, гняв и силно его. Будистката концепция гласи, че от самото раждане у нас са заложени повече негативни емоции, отколкото позитивни. Затова будистките монаси тренират ума си в позитивни емоции - любов и състрадание.

Това споделят тибетските лекари Джампа Келсанг и Сонам Дордже, в интервю за „24 часа“ Д-р Дордже завършва тибетския медицински институт “Чагпори” в Дарджелинг. Специализира пулсова диагностика и фармакология. Д-р Джампа Келсанг завършва Института за тибетска медицина и астрология на Далай Лама в Дхарамсала, Индия. Живее в Сан Диего, Калифорния.




0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.