Смяна на часово време


Връщането към астрономическото часово време ще стане в 04:00:00 ч. местно време на 25 октомври 2015 г. Тогава трябва да завъртим стрелките с час назад.

По традиция, преминаването от лятно към астрономическо часово време се извършва в последната неделя на месец октомври, която тази година е на 25 октомври – денят, в който у нас ще се проведат и изборите 2 в 1 у нас – за местна власт и национален референдум.

smena vreme esenВсички обичаме денят, в който превъртаме стрелките с час назад заради идеята, че спим с час повече.

Официално, смяната на времето се извършва в точно определен един и същи час - 04.00 ч. през нощта, за да се осигури най-вече безпроблемно синхронизиране на графиците и движението на въздушния и железопътния транспорт.

От 1999 година страната ни следва общоевропейските правила за синхронизация като лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад - т.е. до 3 часа астрономическо време.

Информация на Българския институт по метрология

esen day

Времето през есента


Есента ще е относително топла. Това каза в интервю доц. д-р Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките (БАН).

„Като цяло оставащият есенен период - октомври и ноември ще бъде с температури около и над нормата. По-скоро есента ще е относително топла. Това основно се дължи на топлия месец септември. Очакваме и месец ноември да бъде относително топъл”, каза доц. Господинов. „Оттук нататък времето няма да бъде топло, но спрямо средните стойности, ноември вероятно ще е по-топъл от миналата година.

По отношение на валежите доц. Господинов посочи, че за целия есенен период се очакват валежи около и над нормата. „Очакват ни и доста обилни валежи през месец октомври. През ноември очакваме валежи около нормата”