Есента може да бъде разделена на две – дни, които са златни изпълнени със светлина и дни, които са сиви, дъждовни и мъгливи. В началото на октомври 2016 два поредни уикенда ги прекарахме по високото в Пирин – на Вихрен и на Без Бог. Третият уикенд го прекарахме в сива и дъждовна София. Като човек, който планира и иска да му се случват хубави неща и завършил метеорология следя прогнозите за времето в различни сайтове.

%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b1%d0%be%d0%b3-16-10-1

Гледка към хижа Без Бог и езерото от високо на 9.10.2016 г. - през зимата този района на върховете Без Бог, Полежан е лавионоопасенЦиганско лято ще има в края на октомври и началото на ноември


Истинско циганско лято ще има през ноември, каза  климатологът доц. Георги Рачев в„Здравей, България“ по NOVA. През предстоящата събота и неделя (22 и 23 октомври) валежи не се очакват, а температурите на 22 октомври ще стигнат до 18 градуса”, прогнозира ученият.

Циганското лято тази година ще закъснее, защото то най-често започва на 26 октомври – Димитровден. Тогава обаче ще е все още студено и дъждовно. Валежите ще спрат след 28-и и до 5-6 ноември ще се задържи топло и слънчево“, обясни пред „Труд” управителят на ТВ-МЕТ Петър Янков.

Заради сблъсъка на два циклона, идващи от Русия и Гърция, през първите дни на тази седмица се очаква студено време и обилни валежи – между 40 и 50 литра на кв. метър в различните части на страната. Най-много дъжд ще падне в Югозападна България. Температурите ще са средно с 5 градуса по-ниски от обичайните за това време на годината. Слънце ще има в края на седмицата, но ще се задържи само до неделя, когато отново се задават валежи.

Зимата тази година ще е топла и суха, сочат още прогнозите. „Времето ще е меко, през  декември и януари ще има малко сняг и нивата на язовирите ще спаднат. Очаква се топла зима, каквато у нас не е имало от 1995 г.”, каза Петър Янков.