10 октомври 2013 г. - Световен ден на зрението


(World Sight Day)


Тази дата е в календара за да привлче вниманието на всички по света към проблеми като слепота, нарушение на зрението и реализация на хора с нарушено зрение. Чества се от 1998 г. през втория четвъртък на м. октомври

На този ден много организации, медецински заведения провеждат безплатни прегледи на желаещите. У нас някои магазини за очила предлагат „безплатен прегед на очите“ дори това да е реклама за привличане на клиенти – днес е хубав повод да влезете в такъв магазин и да прегледате очите си.

По данни на Световната Здравна Организация в целия свят от нарушение на зрението страдат около 285 милиона човека. Заболяване на очите имат повече от 19 милиона деца. При 80% от случаите слепотата е можело да бъде избегната чрез навременно лечение. 

През 1999 г стратира международната програма „Виждане 2020 право на зрение“, която има за цел да намали очните заболявания до 2020 г.

България

„Зрението е право на всеки, а опазването му е дълг на всички.”


Акад. Константин Пашев


Повече от половината от българите имат проблеми с очите и се нуждаят от очила.

Далекогледите са повече от късогледите.

Рискови за проблеми с очите са годините между 45 и 60, затова хората в тази възраст трябва да се преглеждат профилактично веднъж на две години.

Често хора с два-три диоптъра късогледство не носят очила и приемат за нормален замазания образ надалече. Далекогледите изпитват умора, болка и търпят възпалението на очите

Българинът смята, че щом той си товари окото, значи трябва да се уморява и щом чете, е нормално да има проблеми.

Небрежността на възрастните към очите им не трябва да се прехвърля върху децата. Всяко дете трябва да бъде прегледано от очен специалист до третия месец след раждането, когато навърши три години и преди да тръгне на училище. Родителите не трябва да позволяват на детето да се взира в компютъра повече от половин час без почивка и над два часа общо на ден. В същото време начинът, по който детето гледа телевизия, може да е сигнал за проблеми със зрението.

Родителите казват - то почти се долепва до екрана, или си върти очите, или си изкривява главата.

У нас отново се наблюдава увеличаване на случаите на епидемичен кератоконюнктивит, по-познат като грип в окото. Вирусът е устойчив, затова мийте ръцете си, преди да пипате очите.

Много силно заразно заболяване, което много бързо се предава, даже чрез пипане на замърсени повърхности, от секрети на болен, който е от конюнктивит.

Данните за Блгария са вземати от статия на академик Петя Василева, директор на Специализирана очна болница "Академик Пашев"