7 април - световен ден на здравето


здравето е култура


Здравеопазването и профилактиката трябва да бъдат приоритет. 


Здравеопазването трябва да бъде основен приоритет на държавата.

За съжаление при нас нещата не са така. спомнян си надписа на болницата във Велико Търново  „Грижата за човека, основна грижа на партията“ това беше преди 1990 г. Какво е днес?

Днес, години по-късно, Реформата в здравеопазването не се случва и от това страдат най-много пациентите.

Лекарите и медицинските сестри напускат и отиват в чужбина. Пациентите остават тук. Това са твоята баба, дядо, родителите ти, ти самия, твоите деца.

Колкото повече продължава тази ситуация, ще става все по-трудно.

Затова трябва да се говори, да се случват различни инициативи. Трябва да се работи за достойнството о професионалното развитие на лекаря, а ние като пациенти да получаваме добри грижи.

lekar

Световният ден на здравето се чества от 1950 г. През 1948 г. на 7 април е учредена Световната здравна организация като център е Женева-Швейцария.България членува в СЗО от нейното учредяване и активно участва в програмите за подобряване на здравните услуги, за изкореняване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата раковите заболявания и СПИН, профилактиката на смъртността поради тютюнопушене.

С разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 г., 7 април се чества всяка година и като Ден на здравния работник в България. На Световният ден на здравето Световната здравна организация насочва вниманието към проблем засягащ общественото здраве в глобален мащаб.

Темата за Световният ден на здравето през 2014 г. е трансмисивните заболявания. Мотото е „Малко ухапване, голяма заплаха“.

Световната здравна организация насочва вниманието към проблема трансмисивни заболявания, тъй като статистиката сочи, че повече от половината от населението на света е изложено на риск от тези група болести. Световния ден на здравето се фокусира върху векторите, заболяванията, които те причиняват и прости предпазни мерки, които всички ние можем да предприемем, за да защитим себе си и своите семейства.

Векторите са организми, които предават патогени и паразити от един заразен човек (или животно) на друг човек. Най-често това са комари, мухи, кърлежи, дървеници и сладководни охлюви. Всички те могат да разпространяват болести, които причиняват тежки заболявания и смърт. Комарите, например, не само предават малария и денга, но също лимфната филариаза, Чикунгуня, японски енцефалит и жълта треска.

Трансмисивните болести най-често се срещат в тропическите райони и места, където е труден достъпът до безопасни системи за питейна вода и канализация. Обикновено най-бедните хора в света са най-засегнати. Най-смъртоносното от трансмисивните заболявания е маларията тя е причина за приблизително 660 000 смъртни случая през 2010 година. Повечето от тях са африкански деца. Въпреки това, най- бързо развиващото се трансмисивно заболяване в света е денга, с увеличение от 30 пъти по честота на заболяването през последните 50 години Целта на тазгодишната кампания е да се повиши осведомеността за заплахата от вектори и трансмисивни заболявания и да се стимулират семейства и общността да предприемат действия, за да се защитават сами

За да предпазите себе си и семейството си е необходимо да се предприемат прости мерки, които включват: при работа или разходка на полето да се облича риза с дълги ръкави, панталони и затворени обувки, да се използват препарати против насекоми.