Ден на благотворителността

Ден на благотворителността

Международен ден на благотворителността – 5 септември


Светът се отдръпва от щедростта и дарителството. Това е един от генералните изводи в новото издание на Световния дарителски индекс на КАФ 2017 (CAF World Giving Index 2017). Индексът е публикуван всяка година на Международния ден на благотворителността, 5 септември. Авторитетното проучване измерва дарителството в 139 държави и в крайната класация България е на 127 място сред 139-те държави в света, в които живее 95 процента от населението на Земята.

Резултатите са оповестени от CAF Global Alliance и българския й член Фондация BCause**: помощ за благотворителността. Класацията на дарителския индекс се съставя като среден процент от три аспекта на дарителското поведение – помощ на непознат, даряване на пари и доброволчество. Дарителският индекс на България продължава да спада - той е 19%. За България показателите са:

  • Помощ на непознат – 34%

  • Даряване на пари – 17%

  • Добровлчество – 5%


На първо място е  Мианмар  - девет от всеки десет интервюирани жители са казали, че са дарили пари пред последния месец. На второ и трето място в индекса са Индонезия и Кения. На дъното е Йемен - най-бедната страна в Близкия изток, която при това е обхваната от гражданска война
Индексът, който отразява доколко активно гражданите на държавите участват в благотворителна дейност, отчита, че филантропията е намаляла на всички континенти с изключение на Африка. В глобален мащаб даряването на пари и помагането на непознати хора е намаляло с 2 процента, а доброволческата дейност - с 1 процент, в глобален мащаб.

19 октомври - Национален ден на благотворителността


За първи път той се отбелязва в България на 19 октомври 2002 година по инициатива на фондация "Щедро сърце". Тя е учредена в обществена полза с основен предмет на дейност ежегодно провеждане на национална кампания за набиране на средства “Щедро сърце - Национален ден на благотворителността”.
Датата отбелязва значението на благотворителността в борбата с бедността – една социална епидемия, която дори и днес продължава да бъде проблем за всички държави по света, без значение какво е цялостното им икономическо и културно положение.
Този ден не е единственият в годината, в който да се сетим, че можем да помогнем на друго човешко същество – той е просто повод да си напомним колко голям късмет имаме в сравнение с други, не толкова облагодетелствани от съдбата, и колко е важно да им подадем ръка в труден момент.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.