Световен ден на сърцето


На 29 септември в глобален мащаб чрез различни събития и кампании се отбелязва Денят на сърцето. Неговата цел е да припомни опасността от сърдечно-съдовите заболявания и високата смъртност, която те причиняват.

Близо една трета от смъртните случаи в света са причинени от сърдечносъдови заболявания. Голяма част от тях могат да бъдат предотвратени при редовни прегледи.

На 30 септември 2017 г. (събота) от 10.30 часа в София, Южния парк, зад музея „Земята и хората”, всеки, който желае може да се включи в събитието ни "Продължи по пътя на здравото сърце”. Очакват ви много полезни съвети, интересни предизвикателства и добро настроение!

Сърдечносъдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите.

Най-малко 80 процента от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рисковите фактори. Това са: тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

През последните години България бележи напредък в контрола на този вид болести. От 2000 г. досега смъртността от инфаркти е намаляла тройно у нас.

Човек трябва да е физически активен, да е емоционално позитивен, трябва да живее като цяло природосъобразно. Трябва да се храни умерено, да не прекалява с някои храни, за които е известно, че повишават холестерола и по този начин ускоряват развитието на коронарната атеросклероза и преди всичко трябва да е внимателен и навреме да долавя най-леките симптоми, които подсказват, че нещо със сърцето не е наред. Защото и най-пълноценният начин на живот в една възраст се оказва недостатъчно“

„Действително болката е най-трайният симптом на инфаркта, но за съжаление болката не е само там, където хората очакват да е, а именно в областта на сърцето, отпред в гърдите, зад гръдната кост. Много често има болки и към челюстите, има болки в гърба, към плешките, към лактите, към китките на ръцете. Нормалното кръвно при здрав човек трябва да е по-ниско от 145 на 90 във всички части на деня", допълва доц. Финков.