Световен ден за информираност за аутизма

Световен ден за информираност за аутизма
Всяка година на 2 април “Освети в синьо” привлича общественото внимание към състоянието аутизъм, като ключови сгради по света се осветяват в син цвят.

2 април - Световен ден за информираност за аутизма


Аутистичният спектър представлява група разстойства, характеризиращи се с качествени нарушения в социалните взаимоотношения и в начина на комуникация, както и с ограничен стереотипен повтарящ се репертоар от интереси и дейности.  В повечето случаи развитието е абнормно от ранно детство и само с малки изключения се проявява още в първите пет години. Според международните болестни класификации абнормното функциониране трябва да е налице до 3-годишна възраст. Повече от две трети от децата с аутистично разстройство имат и умствена изостаналост.

autism 11 на 68 деца е с аутизъм


показват данни на Световната здравна организация за 2016 г., Каза в ефира на психолога Станислава Чуринскиене.

"Преди 10 години децата, които развиваха аутизъм, бяха 1 на 10 000. Към момента са 1 на 68. Много хора казват, че това се дължи на по-прецизната диагностика днес. Реално се дължи на промени в биохимията на децата, което води и до промени в невролгичния им статус", обясни психологът.

По нейни думи в цивилизования свят отдавна се знае, че аутизмът е физиологично състояние и се дължи на много фактори. "В цяла Европа системата на здравеопазване е много консервативна по отношение на децата с аутизъм. В България сме много по-гъвкави към биохимичния подход, който означава, че в телата на децата някои вещества са повече, а други по-малко", обясни Станислава Чуринскиене.

Тя бе категорична, че структурираните отглеждане, игра и развиване на реч са от изключително значение за развитието на децата с аутизъм. От особена важност е да се адресират чисто биологичните излишъци и дефицити.

Light It Up Blue

Стотици сгради по света тази вечер ще бъдат осветени в синьо по повод Световния ден за информираност по проблемите на аутизма “Освети в синьо” / Light It Up Blue”.

Много известни личности са страдали от аутизъм, но мнозина са се справили с тази пречка в поведението си и са продължили развитието си в областта, в която са най-силни. Част от тях са особено значими личности като Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс и много други

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.