Празник на пеперудата

Празник на пеперудата
Какво: Празник на пеперудите
Къде: село Полска Скакавица, общ. Кюстендил, водопад Скакавица
Кога: 14 - 15 юли 2018 г.

През 201 г. се провежда за шести път.
Организаторите , Пето основно училище „Христо Ботев”, гр. Кюстендил и Регионално Сдружение за Реформа и Развитие „Роден край”, имат желание да възобновят празника като ежегоден и да запазят схващането за съхранение на природните богатства в областта.



Празник на пеперудата се провежда край Скакавишкия водопад в Земенския пролом.
Водопад Полска Скакавица е трети по гoлемина в България, с уникални природни дадености и голямо биоразнообразиe. Това е едно от красивите места в страната, което може да се достигне от София и с влак. Еко пътеките в района са обновени.
Заслужава си да се посети красивия водопад на река Струма. Височината на водопада е около 50 метра.

Според научни описания в района на водопада обитават над 19 вида риби, стотици растителни видове, характерни само за района, от които десетки защитени. Това е единственото място, където се срещат пет вида лястовици.

Защо „Празник на пеперудите“?
Мястото е известно и с разнообразието от различни видове пеперуди.
В района се срещат около 600 вида нощни пеперуди и 150 вида дневни пеперуди: Поликсена, Лястовича опашка, Жълт полумесец, Кадифенка, Огневка, Гигантска синевка, Розово пауново око, Голямо нощно пауново око и много други. Голяма част от пеперудите използват за храна определени видове растения. Изчезнат ли растенията, изчезват и съответните видове пеперуди.

Децата за празника се костюмират като пеперуди и дефилират така през целия ден. Участват в много игри, организира се и „Карнавал на пеперудите”, конкурс за най- атрактивен костюм на пеперуда, занимателни игри, спортни игри.

Ще има занаятчии, които ще покажат различни занаят, най-вече плетене с природни материали - кошници, всевъзможни неща, както ще бъдат показани и изделия на кошничарството, вкл и такива за улов на риба.

Цялостната идея на събитието е стремеж към осъзнаване ценността на това, което предлага богатата ни природа и как да се научим да я пазим и да се грижим за нея.

photo: dariknews.bg, http://kustendil.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.