Какво: Църногорски събор „В сърцето на Граово"
Къде: манастир"Св.св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян"
Кога: 13 - 15 юли 2018 г.

От 13 до 15 юли на поляните край манастира "Св.св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян" ще се проведе Църногорският събор „В сърцето на Граово".

Идеята е да се популяризират Граово, граовският фолклор, духът и традициите на граовци.


Светата обител е известна още като Гигински манастир, заради близостта до брезнишкото село Гигинци.
За празника ще има Алея на занаятите, Алея на манастирските производители, изложение на местни породи животни, възстановка на старо българско село, игри за децата от времето на техните баби и дядовци. Идеята е да се съберат близки и приятели от района, да се припомнят обичаите, хората да научат повече за българската история и география.
Църногорският събор се провежда с благословията на българския патриарх Неофит, със съдействието и подкрепата на редица държавни, обществени и частни организации.

Традицията за провеждането на събора е много стара. Тя води към богатата история на Светата обител, в която ритъмът на живот се отмерва не по часовника, а по светогорските правила. В това е големият смисъл на празника: хората да усетят духовния мост между земното и сакралното, както и връзката между поколенията.Църногорският събор край манастира "Св.св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян"

Снимка: Pernik Today, Източник: http://bnr.bg