Празник на Смилянския фасул

Празник на Смилянския фасул
На 28 октомври 201 7 г. се проведе ХV Празник на Смилянския фасул  в Родопите. Защото е далече и не всеки може да стигне до Смолян ще ви разкажем за него в снимки.

Пъстри щандове на производителите, пана с бобови култури, родени от въображението на децата от Смилян, Смолян, Арда, Могилица и Търън, много ястия от фасул, приготвени от кулинари-любители и майстори-готвачи, аранжирани в двете зали на Посетителския информационен център. По традиция всички на празника бяха нагостени с вкусна боб чорба,  за 5 000 души.

Кулинарни идеи и рецепти със смилянски фасул


23 годишният Антон Тодоров стана производител на годината и титлата "Крал на фасула". Младият производител, който обработва 10 декара земя в Смилян, разказа: Аз трябваше напролет е да замина за Англия, но но не исках... Нали, камъкът си тежи на мястото -  просто душата ми не го позволяваше и това беше първото нещо, което ми дойде на акъла да се занимавам тук, на село. Тежка е работата, доста е, но си заслужава. На второ място в конкурса производител на годината е Магдалена Ловчалиева, а на трето  - Силва Тютюнарова.

 

smilyan bean nagrada

В кулинарния конкурс, който беше в две категории  - за професионалисти и за любители, на първо място сред професионалистите с гурме фасулево ястие се нареди на ресторант от Смолян. Сред любителите журито избра на първо място специалитета от фасул отново на Магдалена Ловчалиева.

47 са паната от фасул, участващи тази година надпреварата за призовите места в трите възрастови категории на конкурса "Най-оригинално пано от Смилянски фасул". Големият брой колективни пана доказва, че както за отглеждането на му, така и за изработването на пана от него се изискват екипни усилия и работа.
smilyan bean pano 1

smilyan bean pano 2

smilyan bean pano 3

smilyan bean pano 4

smilyan bean pano 5

smilyan bean pano 6

smilyan bean pano 7

smilyan bean pano 8

Източник: Страница на събитието във Facebook - ХV Празник на Смилянския фасул https://web.facebook.com/events/1978575349076947

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.