Какво: Кино-литературен фестивал Cinelibri
Къде: София
Кога: октомври 2018

Международният кино-литературен фестивал „Синелибри” е едно от най-значимите артсъбития в българския културен афиш, което всяка година събира световнопризнати артисти и хиляди почитатели на киното и книгите.
Създаден по инициатива на Жаклин Вагенщайн през 2015 г., „Синелибри” се отразява от стотици влиятелни медии – български и международни, и се очаква с нетърпение всяка есен. По покана на фестивала публиката се срещна с артисти като Иржи Менцел, Серджо Кастелито, Фредерик Бегбеде, Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини, Арнон Грюнберг и много други.

Конкурсната програма на „Синелибри” селектира успешни киноадаптации на литературни творби – както класически, така и съвременни, създадени през последните две години. Целта е да бъдат отличени онези филмови продукции, които пресъздават едновременно правдиво и оригинално литературния материал, допринасяйки за насърчаването на добрия вкус и за интереса към качествената проза.

Призьорите се излъчват от международно жури в състав от утвърдени професионалисти от различни области, все свързани с киното.Филмът „На плажа Чезъл“ (2017), една от най-изкусните екранизации по роман, създавани някога, открива четвъртото издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri.
Събитието ще се състои на 10 октомври 2018 в зала 1 на НДК от 19:00 ч. в присъствието на Иън
Макюън
, автор на романа и съсценарист на филма.
Големият британски творец и общественик, пристига в България специално за откриването на фестивала, ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет и с награда „Синелибри” за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация на езика на киното.

Шоуто за откриването на фестивала обещава да е зрелищно, съпроводено със специално създадена хореография и видео мапинг.

За повече информация: http://www.cinelibri.com/