В Згориград

В Згориград
Какво: Празник на заврените зетьове
Къде: Згориград
Кога: средата на август

Селото е във Врачанския Балкан и има хубава природа. В околностите на Згориград са изградени 14 екопътеки. Наблизо се намира и благоустроената за посетители пещера „Леденика” – една от най-известните туристически забележителности в района.

Част от атракциите на Згориград са местните гозби, приготвени с пресни зеленчуци и букет от планински треви. Ако стигнете в този край ще ви омая с местни кулинарни изкушения.

Рецепта за Лютика с козе сирене
Това са печени чушки, които се чукат в дървена гаванка, към тях се добавя козе сирене, сварени яйца, магданоз от градината и е много вкусно.
В региона се правят най-различни видове лютики – с печени домати, с боб, с картофи и пр. Също така приготвят т. нар. пържена туршия и други типични за този край ястия.

Първият събор се състоял през далечната 1987 г. След едно голямо прекъсване от 15 години, традицията се случва отново. Но в последните години не се провежда.

Най-голямата атракция обаче си остава карнавалът на „заврените“ зетьове. Събират се мъже от млади чак до стари, все празнуващи на тоя ден. Най-отпред върви знаменосец, най-младият зет в селото за предходната година, а знамето – с щамповани роза, бодил и гълъбче на мира. След него се нижат магарешки керван и пикап. На каруците и на платформата, събрани все мъже под чехъл – перат и простират, бебета кърмят и гозби гласят, слагат ролки на наконтени тъщи. Спират пред къщата на техен брат по съдба и молят за разрешение майката на жена му, да пусне зетя и той на празник да иде и той да се порадва. Добра се оказва тъщата. Пуска го, но при едно условие – гостите да харесат баницата, която цяла нощ е точил. Дали е толкова вкусна или другарите са добри, всички сладко си похапват и питат за още. Доволни са гостите, доволна е и тъщата.


От местния филклор:
-  "Зетят е телевизор без образ и говор"
-  "Почитайте си тъщите, за да са ви мирни къщите
- "Върба за клин и зет за син не стават".

Из Правилника на мъжете под чехъл:
• Завреният зет е длъжен да събува обувките си така, че винаги носовете им да сочат навън. Той е повикан, навикан и натикан човек.
• Завреният зет трябва да спи с жена си винаги, когато тя поиска. Забранено му е да поглежда чужда булка, дори и на снимка.
• Завреният зет е длъжен да обича тъщата и тъста си повече от своите родители и да забрави всичките си роднини. Той трябва да дава до стотинка заплатата на жена си в присъствието на майка й не по-късно от 4 часа след получаването й.
• Разрешено му е да пие в неограничено количество само вода и да яде нагризани чушки от престояла туршия, люта ряпа и праз.
• Да дава ежеседмичен отчет за личните си разходи, ако такива изобщо са му позволени.

По отношение на бабата и дядото е длъжен:

  • да ги нарича мамо и татко;

  • да твърди, че внуците приличат само на тях;

  • да кръщава децата си само и единствено с техните имена;

  • да скъса всякакви формални и неформални връзки и отношения със своите роднини и приятели.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.