Св. Харалампий, покровител на пчеларите 

Св. Харалампий, покровител на пчеларите 
На 10 февруари Православната църква отдава почит на Св. Харалампий и Св. великомъченица Валентина
Св. мъченица Валентина била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).
Имен ден празнуват Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампи


Св. Харалампий Чудотворец, покровител на пчеларите


Свети Харалампий е живял през 2-ри и началото на 3-ти век. Той бил епископ в Тесалия, днешна Гърция. Езическите власти го изправили на съд. Дълго го убеждавали да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите. Епископът обаче решително отказал. Тогава го подложили на страшни изтезания, но старецът с търпение и мъжество понасял всичко. Раните му по чудодеен начин заздравявали всяка нощ.
Виждайки неговото търпение и проявата на божията сила, част от езичниците повярвали в Господ и приели християнството.
По-късно свети Харалампий бил осъден на смърт с посичане, но 113-годишният старец издъхнал на мястото на наказанието преди изпълнението на присъдата.
В различни краища на страната е разпространено вярването, че Светецът е повелител на болестите, а в миналото жените не работили нищо на този ден, за да не влиза болест в дома им.

По традиция в църквите се отслужва празнична литургия. По време на Светата литургия със специален ритуал и молитва се осветява за здраве донесените и надписани от вярващите бурканчета с мед. Занесеният в къщи мед се приема през цялата година за телесно и душевно здраве.

По традиция в дена на Свети Харалампий, покоровител на пчеларите, се освещава меда, произведен миналата година. Той се поставя на маси, подредени във формата на кръст. Снимка Георги Георгиев По традиция в дена на Свети Харалампий, покоровител на пчеларите, се освещава меда, произведен миналата година. Той се поставя на маси, подредени във формата на кръст. Снимка Георги Георгиев

За Св.В.М. Харалампей, деня на пчеларя, по традиция се замесват питки, които се намазват с мед и посипват с орехи, за здраве на семейството и близките
Слагали празнична трапеза, на която всички изричали само добри думи. Любопитно е, че традицията да се раздават медени питки придружава и други празници.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.