Национален фолклорен събор край теснолинейката

Национален фолклорен събор край теснолинейката
Какво: Национален фолклорен събор край теснолинейката
Къде: гара Аврамово
Кога: 12 август 2018 г.

Очакваме Ви на най-високата гара на Балканите - 12 август 2018 година!

Маршрутът на теснолинейката започва от гара Септември и завършва в Добринище, като минава през различни живописни селца и малки гари, Велинхрад и Банско, както и през най-високата гара на Балканите – Аврамово, която се намира на 1267 м надморска височина.

На 12 август ще се проведе Първият национален фолклорен събор край теснолинейката
Организатор е ГС „За теснолинейката”. Целта  - създаване на една нова традиция –  национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката. П

Това е начин да се привлече интереса на хора от близо и далече към теснолинейката,  с нейната над 100-годишна история и  да прекарат един прекрасен ден между Родопите и Рила.

За доброто настроение на всички гости ще се погрижат над 20 колектива и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор от цялата страна, които ще участват напълно безвъзмездно за каузата да опазване и популяризиране на теснолинейката!


Историята: След Освобождението през 1878 г. селищата от Якоруда на юг по долината на река Места остават под османска власт. През 1912 г.избухва Балканската война, а първото сражение между българи и турци се провежда на връх Велийца, разположен над Аврамовата седловина. Десетки войници от 27-ми пехотен чепински полк загиват на бойното поле в битката, при която тези територии са освободени.
Двадесет и пет години по-късно – на 12 декември 1937 г., в непристъпните Родопи и Рила за първи път пропищява свирката на влак. Въвежда се във временна експлоатация теснопътната жп линия от Пазарджик до Якоруда. На най-високата точка по трасето – Аврамовата седловина, е открита железопътната станция Аврамови колиби, разположена на кота 1267 метра. С надморската си височина тя е най-високата жп гара в България и на Балканския полуостров. През 1983 година гарата е преименувана на Аврамово.
На 30 юли 1939 г. на гара Аврамови колиби спира празничният влак по случай официалното откриване на жп линията Пазарджик – Белица, управляван лично от Негово величество Цар Борис III Oбединител.

По случай 105 години от освободителните сражения над гара Аврамово и 80 години от преминаването на първия влак оттук – в първата неделя на месец август 2017 година Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира на гара Аврамово първото по рода си мероприятие „Теснолинейно бягство от горещините”. Идеята за провеждане на събитието е любителите на планината, железниците и българското да се качат на теснолинейката и да си подарят един прохладен летен ден на най-високата гара на Балканите, подкрепяйки каузата за опазване и популяризиране на Родопската тясна железница. Над 100 души от цялата страна присъстваха на своеобразния празник, а под звуците на родопски гайди се извиха кръшни български хора.
Гражданско сдружение „За теснолинейката”е сформирано навръх 100-годишнината от раждането на идеята за построяване на теснолинейката Септември – Добринище, която се навърши през 2016 година. В него членуват хора с различни професия и възраст, но с една обща кауза – заедно да опазваме, популяризираме и развиваме най-високата жп линия на Балканите като местна необходимост и национално богатство.
Със своята вековна история Родопската теснолинейка, свързваща етнокултурните области Тракия, Родопи и Македония, е изиграла важна роля в развитието на чепинския, разложкия и гоцеделчевския край. Тя е символ на традициите, българския дух и националната ни идентичност.

Facebook събитие: https://web.facebook.com/events/2107157249555980/

Снимка: Asen Velichkov

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.