На 17 ноември 2017 г. България ще отбележи за шести пореден път Световния ден на недоносените деца

У нас значимостта на грижите за преждевременно родените расте с всяка изминала година, заради устойчиво нарастващия процент недоносени, на фона на намаляващата обща раждаемост. По данни на Националния регистър за ражданията от 61 014 родени през 2016 г., 5777 са били недоносени, като 276 са с екстремно ниско тегло под 1000 грама.

В Европа общият брой на преждевременно родените бебета годишно е около 500 000, а в световен мащаб числото надхвърля 15 милиона. Недоносените деца на практика представляват най-голямата група малки пациенти, а броят им продължава да нараства.

Отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Kлиник Болница Токуда подновява своята програма за скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета. Безплатните прегледи се извършват всяка последна събота на месеца, от 10.00 до 14.00 ч. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000.

Специалистите си поставят за цел да достигнат до възможно най-много нуждаещи се бебета. Болница Токуда и платформата puls.bg започват съвместна инициатива, за да дадат пряк достъп на повече родители от цялата страна до компетентно мнение за здравето и развитието на техните деца. На 17 ноември в рамките на форум на puls.bg ще бъде отворена темата

„Грижи за новороденото с д-р Масларска“


Грижите за недоносените деца са решаващи в първите часове. Актуалните препоръки са за:
- Прилагане на минималноинвазивни и щадящи методи на диагностика и лечение;
- Провеждане на интензивна терапия без отделяне от майката;
- Подкрепа за семействата на недоносените деца;
- Скрининг на рискови, високорискови и здрави новородени деца;
- Обучение на родителите и семействата в адаптацията и грижите;
- Ранни консултации по кърмене и хранене;
- Физикална адаптация и кинезитерапия и обучение на родителите.


nedonoseni bebeta 1Символа на кампанията: Правят се едни просторчета от 10 чорапчета – десетото чорапче е малко, както всяко десето дете е недоносено. Затова в много места в Европа и по света се осветяват сгради в лилаво или в цветове, приблизително до лилавото, правят се просторчета, правят се най-различни мероприятия.