Световен ден на кенгуру грижата

Световен ден на кенгуру грижата
 

Ден на отворените врати ще се проведе в неонатологията на УАГБ „Майчин дом“. Инициативата е на Фондация “Нашите недоносени деца”, по случай Световния ден на кенгуру-грижата – 15 май.

Целта на събитието е даде възможност на майките и бащите, чиито бебета са в неонатологичното отделение на болницата, да осъществят по-устойчива връзка с тях.

В УАГБ „Майчин дом” на този ден майките и бащите ще имат продължителен контакт кожа-до-кожа (минимум 1 час) с децата, при които това е медицински възможно. Целта е подобряване на достъпа на родителите до техните хоспитализирани бебета и изграждане на устойчива връзка родител-дете.

Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета, с най-много доказани ползи. Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа - продължителен контакт кожа-до-кожа - за всички бебета, при които това е медицински възможно.

Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя оказва положително влияние върху температурната регулация, сукателните умения и развитието на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат. Различни проучвания доказват, че този вид грижа за новородените има благоприятен ефект върху дихателната и сърдечната честота, намалява броя на вътреболнични инфекции и не на последно място – бебетата биват изписани много по-рано.

Световният ден на кенгуру-грижата се отбелязва за първи път в България. Целта е да повиши информираността на хората по въпроса.

Ето и болниците в страната, които ще се включат в инициативата:
- СБАЛДБ "Проф. Иван Митев", гр. София
- СБАЛАГ "Майчин Дом", гр. София
- МБАЛ I Градска болница, гр. София
- МБАЛ "Д-р Иван Селимински", гр. Сливен
- МБАЛ Пловдив, гр. Пловдив
- МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски", гр, Кърджали
- МБАЛ "Д-р Стоян Черкезов", гр. Велико Търново
- УМБАЛ “Проф д-р Ст. Киркович” АД, гр. Стара Загора
- Дом за медико-социални грижи - Плевен
- УМБАЛ- Русе- АД
- МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” – АД, Монтана
- МБАЛ „Търговище„ АД - гр. Търговище
- МБАЛ Шумен АД, гр. Шумен.
 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.