Нощ на литературата 2017

Нощ на литературата 2017
Нощ на литературата през 2017 г. се провежда за шести път у нас и за единадесети в международен мащаб.

През 2017 г. Нощ на литературата се провежда на 10 май (сряда) от 18 до 22 часа в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Своеобразният хепънинг е иницииран от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Институт Балаши, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Руския културно-информационен център, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“, посолствата на Финландия, Швейцария и Норвегия. Събитието се осъществява благодарение на подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.

Основните цели на инициативата, както и в предишните свои издания, са: да представи по атрактивен начин съвременната европейска литература; да привлече вниманието на читателите, преводачите и издателите чрез показване на качествена съвременна литература; да провокира диалог между литературите на различните европейски култури чрез срещата на българските им преводи; включване към международно литературно събитие; запознаване с интересна популярна личност и активно включване на градската среда в обществени събития, и не на последно място – приятно прекарване чрез слушане на интересни откъси и пътешествие из града – от „читателско гнездо“ към „читателско гнездо“.

В Нощта на литературата на всеки половин час четец (обикновено популярна личност) чете откъси от книги на европейски автори в превод на български език. Това се случва едновременно в т.нар. „гнезда“. Във всяко „гнездо“ се чете един конкретен откъс от една книга от един конкретен четец.

Намерете вашия град и програмата за него на този линк - http://www.noshtnaliteraturata.bg/cs/2017/city/344-/?lang=bg

nosht na literaturata 2017

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.