12 града ще участват в Европейската нощ на литературата, която е ще се провежда за пети пореден път у нас на 11 май 2016 г. В щафетата по четене ще се включат 70 града по цял свят.

В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности четат откъси от преведени на български европейски произведения. Тази година са избрани 15 произведения. Те ще бъдат четени в 15 "читателски гнезда" от 18,00 до 22,00 часа.

nosht na literaturata

Във всяко гнездо се чете от една книга. Местата на са публикувани на страницата на събитието: http://www.noshtnaliteraturata.bg. Всеки слушател има възможност да събира печати от "читателските гнезда". В края на събитието, в 21.30 ч., всички получили поне пет печата могат да участват в томбола. Изтеглените победители получават за награда една от четените книги.

В София местата са Band House, Barista Coffee and more, Чай във фабриката, Дом на киното, Клуб „Йога и приятели“, Клуб на пътешественика, Музей за история на София, Народно читалище „Цанко Церковски“, Pasticceria Orsetti, Roca Expo Bath Sofia, Склада, SOHO, Супа бар. Цена за вйод - няма.

Събитието е инициирано от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“

Столицата се включи за пръв път в инициативата през май 2012 г. по инициатива на Чешкия център.