За пета поредна година, на 21 юни 2019 г. и прилежащите към тази дата дни, държавите по света ще отбележат празника на древното учение по йога. България е сред тях.

Йога – световно културно наследство
Общото събрание на ООН прие резолюция на 12 декември 2014 г., по силата на която 21 юни става Международен ден на йогата


От 15 до 23 юни в 43 населени места, сред които са най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., редица по-малки градове и три села, ще празнуват със свои отделни програми.

joga-1

Уроци по йога


Централното събитие и тази година ще се състои в София. На 16 юни от 10:00 ч. сутринта до късно вечерта Националният дворец на културата ще отвори врати за знанието по йога. Официалното откриване в София ще започне в 11:00 ч. в зала 3 на НДК и ще бъде осъществено от Н.Пр. посланикът на Индия в България г-жа Пуджа Капур и гости, сред които представители на дипломатическия корпус, интелектуалци, знаменитости, представители на йога общностите и любознателни граждани.

От 10:00 ч. до 18:00 ч. зали 3, 3.1, 3.2 и 10 ще предлагат своите специфични програми. Те ще бъдат отворени за всички заинтересовани от даровете на йога. Входът е свободен и всички желаещи ще могат да посещават различните събития през целия ден.

И тази година организаторите предлагат богата и разнообразна програма във всяка от четирите зали. Плеяда от най-добрите сертифицирани учители, представители на известни школи по класическа йога, ще демонстрират практики в зала 3 на НДК, където желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават. По същото време в зала 3.1 учени-практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога, в две отделни части на зала 3.2 ще бъдат представени специализирани йога-практики за възрастни, за деца и за бременни. Паралелно в съседната зала 10 желаещите ще могат да се запознаят с холистичната наука за здравето аюрведа.

Във фоайето пред залите ще има щандове, предлагащи изданията на различните йога школи, книги върху йога на големи издателски къщи, дребни сувенири и йога аксесоари, и др. На терасата пред фоайето участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна.

Закриването ще се състои от 19:00 ч. в зала 3 на НДК, където 400-те постелки за йога практики ще бъдат заменени с 1000 стола. Празникът ще завърши с представление на индийска класическа танцова драма катхакали в съпровод на класически музиканти, които идват от Индия специално заради събитието.

Честванията на Международният ден на йога в България се осъществява под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-жа Пуджа Капур. Тя споделя: “Впечатлена съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Тук срещам много хора, които не само практикуват йога, но проявяват интерес към изучаването на широкия спектър за ползите на физическо, умствено и емоционално благополучие.”

Международният ден на йога се организира от посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации -Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да живееш” – България, Фондация “Девъм”, Асоциация “Индия”, Индологическа фондация “Изток-Запад”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.

Още информация за събитието можете да намерите тук: https://www.facebook.com/idayofyogabulgaria

12 закони на йога, които не позволяват другите да те управляват