Европейският ден на езиците се чества на тази дата от 2001 г. насам по решение на Съвета на министрите при Съвета на Европа с оглед насърчаване на многоезичието в Европа.

В страните от Евросъюза има 24 официални и над 60 регионални езика , както и 175 миграционни такива. В света има между 6000 и 7000 езика, като повечето от тях се говорят в Азия и Африка.

През 2014 г. програмата е в парк Заимов София, пред театър София от 11.00 д0 16.00 часа.


Присъединете се към инициативата в парка пред Театър София, за да се позабавлявате, да печелите награди и да научите любимите си думи на много езици. Доведете приятели, деца и близки – нека и те видят какви възможности предлагат знанията на чужди езици. Ще можете и да разговаряте с хора от различни европейски културни центрове и да проверите какви са най-добрите възможности за езиково обучение.


Европейския ден на езиците в България е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и е част от Културния календар на Столична община за 2014г.

Европейският ден на мултилингвизма е денят, в който празнуваме езиковото разнообразие на Европа и ползите от ученето на езици. Ние подкрепяме и двете, тъй като езиковото разнообразие е фундаментална част от нашата европейска културна идентичност - а способността да говорим на различни езици паспорт към свят на възможности.", казва еврокомисарят по образование, култура и мултилингвизъм, Андрула Василиу в специално комюнике.

Европейският ден на езиците е за всички! Повече от всякога, езиците и комуникацията са ценрални аспекти на нашето общество. Изучаването на езици помага да отворим умовете си към нови перспективи и култури", заяви от своя страна Олоф Олафсдотир от Съвета на Европа.Многоезична „вкуснословица“


и кулинарни рецепти от различни страни на Европейския ден на езиците 2013 г.


Кога: 28 септември /събота/, 11.00ч.
Къде: парк Заимов, централна част

През 2013 г. Европейският ден на езиците ще бъде посветен на кулинарното изкуство и обещава да предложи забавни начини за учене на чужди езици.

Организатори са културните институти, представени в България, които ще отбележат заедно деня на езиковото многообразие.

По традиция еднодневният „панаир на езиците“ ще се проведе в последната събота на месеца – 28 септември, от 11.00ч. в централната част на парка „Заимов“.

Всички езикови игри ще са свързани с готвене.


Посетителите ще могат да научат имената на основните хранителни продукти на различни езици и да решат специалната многоезична „вкусословица“. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда трудна, „вкусословицата“ предлага лесен и забавен начин да се научат много интересни думи. С превода ще помагат представителите на културните институти, на които им е напълно разрешено да подсказват за думите на техния език.


За успелите да се справят с това предизвикателство, както и в другите игри, са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по няколко пъти на всеки час от 11 до 17ч.


Източник http://blog.britishcouncil.org