Световна седмица за борба с глаукомата

Световна седмица за борба с глаукомата

Безплатни прегледи за глаукома в София през март


Традиционно в Световната седмица за превенция на глаукомата,  Клиниката по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска” провежда безплатни консултативни прегледи за глаукома. От 8 до 14 март в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката, в делничните дни от 14.30 до 17.30 ч., ще се преглеждат пациенти за глаукома. Направление по здравна каса не се изисква. Записването е на тел.: 02/9230 295, всеки делничен ден от 9 до 13 ч.

При всеки случай на смяна на диоптрите хората след 60-годишна възраст трябва да се преглеждат за глаукома, казват специалистите. Ако обаче имате диабет, високо кръвно или сърдечни проблеми, трябва да мерите очното си налягане и на 45 години.

Рискови фактори за глаукома са възрастта, високото вътреочно налягане, някои характеристики на зрителния нерв и поле, както и заболявания като късогледство, захарен диабет, високо кръвно, сърдечна недостатъчност.
Ако човек не се самонаблюдава, няма да открие никаква симптоматика: „Това е един тих крадец на зрение“.

Лечение на глаукомата има, категоричен е д-р Тошев, офталмолог в Първо очно отделение на Александровска болница. По думите му заболяването не може да бъде излекувано напълно, но може да се стопира. Според него лазерното лечение е оптимален подход.

По данни на НЗОК болните от глаукома са над 87 хиляди са болните, но има и много хора, които не са диагностицирани.


Световна седмица за борба с глаукомата


Това е  втората най-значителна причина за слепота в света.
Наричат я още "тихия крадец на зрение", защото няма симптоми. Именно заради това специалистите препоръчват профилактични прегледи веднъж годишно за всички, навършили 45 години, дори да нямат никакви оплаквания.

Ако "хване" навреме, в някой от ранните стадии, глаукомата може да бъде овладяна и развитието й да бъде спряно.

Глаукома


Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване. То настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферното зрение, а на по-късен етап и на централното. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно, във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.