Световен ден за борба с инсултите

Световен ден за борба с инсултите

29 октомври е световен ден за борба с инсултите


Какви са фактите: Инсулт покосява над 35 000 българи всяка година. Висока продължава да бъде честотата на мозъчносъдови заболявания у нас. Най-важното е времето в което ще се реагира след като се усетят симптоми за инсулт – трябва да бъде по-малко от 4 часа и половина.
По последни данни страната ни е световен първенец в мрачната статистика с над 82 000 регистрирани случая на мозъчносъдовите заболявания всяка година, близо 35 000 от които завършват с инсулт - в повечето случаи фатален за живота.

Всяка година близо 6 милиона души по света почиват от мозъчен удар. Така инсултите убиват повече хора, отколкото СПИН, туберкулоза и малария заедно.

Инсулт е втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много често срещан виновник за появата на депресия. От тях страдат дори и деца, включително и новородени.

Целта на Световния ден за борба с инсултите  е чрез редица обществени кампании гражданите да се информират за рисковите фактори, предизвикващи тежкото състояние.

Специалистите невролози наблягат на профилактиката и промяната в начина на живот като най-важно средство за предотвратяване на инсулта, тъй като лечението му е сложно и скъпо, а и терапията невинаги може да доведе до пълно възстановяване на пациента.


insult
Най-честият симптом на инсулта е внезапната слабост или изтръпване на лицето, ръцете и краката, обикновено от едната страна на тялото. Други признаци са обърканост, затруднен говор, трудности при ходене, виене на свят, загуба на равновесие и координация, силно главоболие с неизвестна причина, припадъци или загуба на съзнание.

Преживелите мозъчнен удар са с различна степен на инвалидност, която изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.


Хранене при инсулт


insult 1


Огромната честота на инсултите в България се дължи на високото разпространение на сърдечносъдовите заболявания като цяло и тъй като причина за инсулта в 99% от случаите е именно сърдечносъдово заболяване, т.е. стеснение на артерия или пък тромб, тръгнал от сърдечните структури, поради тази причина основният акцент трябва да бъде насочен към профилактиката именно на сърдечносъдовата заболеваемост.


Между мозъчния инсулт и артериалната хипертония има директна каузална връзка, т.е. в огромната част от случаите високото артериално налягане е една от основните причини за възникване на мозъчния инсулт.
Основните рискови фактори за инсулт, които в България са много разпространени са:

  • артериалната хипертония,

  • тютюнопушенето,

  • захарния диабет,

  • повишеното ниво на холестерол в кръвта

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.