Kога жените губят остротата на ума си

Kога жените губят остротата на ума си
С наближаването на 50-те години се чувствам още толкова млада, сякаш гимназията я завърших преди година и животът е пред мен. Но не е така!В добра физическа форма съм и когато вървя по пътеките на Витоша задминавам почти всеки, но все ще се намери някой младеж или група млади хора, които с лекота ще ме минат и задминат и колкото и да се старая ще мога да вървя за кратко с тяхното темпо. И на състезанията на които се включвам – моята група е ветерани.

Но това, което повече ме притеснява от отслабващата физическата сила, от намаляващата амплитуда на движенията, скорост и гъвкавост е как ще запазя паметта си. Достатъчно филми съм гледала в които има безпаметни хора – изгубили паметта си или болни от деменция за да не се притеснявам и вземам мерки.

Знам, че движението, бягането, дълги разходки в планината и йога, здравословното хранене, позитивното мислене помагат. И разбира се трябва да се наспиваме и да ни се случват хубави неща.

Наскоро в разговор ми казаха, че за това трябва да се притеснявам, когато стана на 80 (ако стана). За съжаление, според изседвания

жените губят остротата на ума си в 50-те години от живота си

Когато са в интервала 50-60 години дамите губят 5 процента от умствените си възможности, свързани с бързината на обработката на информацията и речевата си памет. Този спад не се свързва с менопаузата, нито е предвестник на деменция. Това е естествен процес на стареенето на мозъка, твърдят учените от университета в Калифорния, осъществили проучването.

Те изследвали 2000 жени в период от 10 години след менопаузата им.

При тях речевата памет спадала с по 1 процент с всеки 5 изминали години. В същото време скоростта за обработката на познавателна информация спадала при възрастните жени с 1 процент на всеки две години.

dementia pix 1

Най-разпространените митове за деменцията


Деменцията е термин, обозначаващ набор от симптоми, сред които загуба на паметта или мисловни проблеми. Най-често болестта засяга хора над 65 години. Д-р Дейвид Рейнълдс от Алцхаймер рисърч Ю Кей обяснява някои от най-разпространените митове за болестта в статия за в. "Дейли експрес".


Деменция и болест на Алцхаймер са едно и също нещо
Деменцията и болестта на Алцхаймер не са едно и също нещо. В действителност с термина деменция се описват редица симптоми като загуба на паметта, объркване и личностни изменения, които могат да бъдат причинени от различни заболявания.
Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция. Съществуват и други видове като съдова деменция, деменция с телца на Леви, фронтотемпорална деменция, болест на Кройцфелд-Якоб.

Деменция означава да се забравя
Повечето хора свързват деменцията със загубата на паметта. В действителност заболяването засяга индивида по различни начини. Симптомите включват също промени в настроението, объркване и дезориентация, нереалистични представи и халюцинации, затруднено общуване, проблеми с преценката за скорост и разстояние и дори непреодолим апетит за определени храни.

Деменцията е част от стареенето
Макар да е вярно, че повечето хора с деменция са на възраст над 65 години, състоянието не е неизбежна част от стареенето. Рискът нараства с възрастта, но не е задължително по-стар индивид да я развие.

Родителите ми страдат от деменция, аз също ще развия болестта (наследтвена е?)
Деменцията е разпространено заболяване и е много вероятно в семейството Ви да има човек, който страда от нея. Това обаче не означава непременно, че и Вие ще я развиете.
Наследствената деменция, при която предаването на ген в семейството е свързано със 100-процентов риск от развитие на форма на болестта след навършване на 30, 40 и 50-годишна възраст, е рядкост - под един процент от всички случаи на заболяването.
В случаите извън въпросните редки наследствени форми на деменция, фамилната история на заболяването не означава непременно, че даден член от семейството е изложен на повишен риск.

Нищо не може да се направи срещу деменция
Поддържането на добра физическа форма и умствена активност помага за защита на мозъчното здраве в идните години по същия начин, по който хората се предпазват от животозастрашаващите инфаркт или инсулт.
Физическата активност, здравословното хранене, отказът от цигарите, употребата на алкохол според препоръките на здравните експерти, контролирането на теглото, кръвното налягане и холестерола, помагат на мозъка да се съхрани по-здрав с напредването на възрастта. Проучване е установило, че 35 процента от случаите на деменция могат да бъдат предотвратени, ако се спазват всички въпросни препоръки.

Деменцията засяга само определени хора
Болестта не прави разграничение. Деменцията може да засегне всеки, независимо от неговите среда, образование, начин на живот, положение.

Йогата, шоколадът и кокосовото масло могат да предотвратят деменция
Би било чудесно да има толкова лесен начин за предотвратяване на деменция. И докато здравословният начин на живот и консумацията на определени продукти, например бадеми, риба, авокадо и нерафинирани въглехидрати, могат да помогнат за поддържането на мозъка в по-добро здраве, няма доказателства, че отделна храна, добавка или дейност е особено ефективна.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.