Цел: С прегледи навреме - в небето розовите балони с женски имена да стават все по-малко

1200 розови балона бяха пуснати в небето на 24 октомври 2018 г.пред НДК в памет на жените, починали от рак на гърдата.

Инициативата е част от информационната и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, инициирана от Първа АГ болница "Св. София" и подкрепена от Столичната община, Български форум на бизнес лидерите и Националния дворец на културата. Активни участници в кампанията са и членовете на фондация "Една от осем".

Октомври е месец  за Профилактика на рак на гърдата
За преглед може да се запише всяка жена на възраст от 20 до 60 г
 Целта е да се изпрати послание до всички български жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий. През целия октомври специалисти от общо 11 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна и Стара Загора извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

Досега в рамките на шестте издания на инициативата в небето вече са излетели 7200 балона с имената на жените, загубили битката с рака на гърдата, посочи председателят на фондация "Една от 8" Нана Гладуиш.

Заболяването е лечимо, ако бъде открито рано


Над 16 хиляди и 300 жени са обхванати от началното на кампанията на Столичната община, поставено през 2015 година. Тази година са прегледани около 3 хиляди жени.

Първа АГ болница "Света София" ще удължи с половин месец кампанията за безплатни прегледи. А в мобилния кемпер на фондация "Една от 8" се преглеждат жени в малки населени места в цялата страна. До момента са обхванати над 2300 жени. Дори и при ранно откриване на заболяването, обаче, е много важно и навременното и адекватно лечение.