Безплатни профилактични прегледи на белите дробове

Безплатни профилактични прегледи на белите дробове
Кампания за безплатни профилактични прегледи на белите дробове стартира на 31 май 2019 г. у нас и ще продължи до края на годината в София, Благоевград и Враца, предаде БНР. Поводът е Световния ден без тютюнев дим.

В София прегледите ще се извършват във Втора градска болница. Записване и повече информация на може да бъде получена на тел. 070010126, всеки работен ден между 10 и 16 ч., както и на сайта на Института за здравно образование.

Не е модерно да се пуши

„Малко българи се лекуват от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а България е сред страните, в които между 10 и 15 процента, по данни на Европейската здравна комисия, боледуват от ХОББ. Затова, с нашата кампания, ние призоваваме пушачите, за да диагностицираме рано и да започнем ранно лечение на ХОББ, разбира се, и други заболявания“, коментира д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.
10% от населението на България страда от Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) В световен мащаб приблизително 300 милиона души живеят с астма и над 64 милиона с Хронична обструктивна белодробна болест.

През 2018 г. 437 души са прегледани в рамките на кампанията, като 138 от тях са били диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест. Тази година акцент се поставя и върху пушачите на бездимни и електронни цигари, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести.

България е една от страните в които се рекламират електронните бездимни устройства. Но те съвсем не са безвредни. Те се използват от все повече хора, като някои комбинират цигари и такова устройство. „Причината е, че човешкият организъм може да се разболее от тежко белодробно заболяване и от сравнително малко замърсяване. Тялото ни има различна чувствителност – той може и от много ниската концентрация на токсични вещества да развие заболяване. Затова не трябва да говорим за малко или повече вредни, а за вредни вещества изобщо“, коментира пулмологът д-р Ангелова.

ХОББ засяга предимно хората над 40-годишна възраст. Най-изразените симптоми на заболяването са задух, хронична кашлица, продукция на секрет. По-неспецифични са хрипове, стягане на гърдите. Болестта променя живота на пациентите значително, те започват да извършват по-трудно нормални дейности от ежедневието им, не могат да изкачат стълби без задъхване и почивка.

Всяка година в третия четвъртък на на ноември в много страни по света се отбелязва Международен ден за отказ от цигарите (No Smoking Day).

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.