Не е модерно да се пуши

Не е модерно да се пуши
Да се пуши е вредно. Това е факт. Но дори за хора, които знаят, че да пушиш е все едно да гориш пари между пръстите си им е трудно да откажат цигарите. Не става само със заричане.

Още нещо има – не е модерно да се пуши. Достатъчно е да се излезе извън страната ни за да се разбере, че хората там не пушат. Не е като в нас да видите хора, които пушат почти навсякъде.

Държавите предприемат различни мерки за да се намали тютюнопушенето. От вдигането на цената на кутия цигари, през предупреждаващи надписи върху кутиите.. но това не е достатъчно.

Да видим какво показва статистиката за България. Страната ни  е на второ място в Европа по тютюнопушене, повече от нас пушат само гърците.

Около 40% от населението у нас пуши.

По-тревожно е проучване на СЗО, което показва, че сред 15-годишните 30% от момичетата и 21% от момчетата пушат. В групата 13-18-годишни момичетата пушат повече, което е притеснително, защото очакваме от тях да станат майки. Така по-трудно забременяват, по-трудно износват и накрая раждат преждевременно.

Тези данни съобщи д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без тютюнев дим" пред телевизия Bulgaria ON AIR. Тя е на мнение, че държавата не прави нищо по този въпрос.

Според д-р Гаврилова въведените ограничения по заведенията не се спазват, а контролът не е ефективен. Актовете падат в съда, ако изобщо бъдат съставени. В цял свят ще въведат опростената опаковка на цигарите, но ние въобще не даваме такива индикации. Новите опаковки би трябвало да повлияят, те действат отблъскващо. Цената е най-важна. Тя е средството, което най-пряко влияе, но трябва да се увеличава драстично - с лев, лев и 20 ст, за да има ефект, коментира лекарката.

Тя уточни, че се очаква страшните опаковки да доведат до 2% намаление на пушачите в ЕС, на фона на 20 млн. пушещи. При ефективен контрол и след забрана на рекламата, д-р Гаврилова вижда още няколко процента спад сред хората с вредния навик.

new york park tabela pushene zabranenoТабела в центъра на Ню Йорк. В САЩ ограниченията за намаляване на тютюнопушене са големи. В някои страни от ЕС, като Германия, освен в паркове, пушенето е забранено на места като гари, летища, перони....

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.