Минавали ли сте скоро край училище? Ако сте със сигурност сте видели групи от момичетата, които пушат, без дори да правят опит да се прикриват… Наблюденията ми са за училища в центъра на София, но не вярвам в цялата страна картината да не е същата. И още нещо, за което няма как да проверя, е че момичетата пушат повече от момчетата, но такива са наблюденията ми.

Като се съпоставят резултатите от още няколко публикации по темата, като например това, че в САЩ пушат основно бедните, а по-богата част населението инвестира в образование и активен начин на живот. Като се замисля, че в Стокхолм, Дюселдорф и Барселона почти не срещам хора, които пушат и в районите около училищата няма следи от фасове и пушене…. Това са моите лични наблюдения, които и станаха двигател на решението ми да спра цигарите.

Казват, че бившите пушачи ставали най-активните след това по въпроса с тютюнопушенето, но никъде не съм видяла толкова хора, които пушат, колкото у нас. Пушат продавачи пред магазина, пушат клиенти пред заведенията, пуши се в парковете… Тогава какво учудващо има, че момичетата у нас пушат най-много в света. Пушат когато пушенето не е модерно, когато пушенето е равносилно да гориш пари между пръстите си, когато пушенето увеличава бедността, когато пушенето краде здравето и оставя пушачите без бъдеще….

България - с най-много пушещи девойки в света


Около 11 процента от юношите по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи публикувано неотдавна глобално проучване сред учениците, цитирано от здравната емисия на Ройтерс. Използването на тютюневи изделия е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи и за сериозни заболявания в света, на която се дължат около 6 милиона смъртни случая всяка година, отбелязват изследователите, участвали в проучването на американския Център за контрол и превенция на болестите (ЦКБ). Повечето пушачи "усвояват" този навик именно в юношеските си години.

Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни, извършени в периода 2012-2015 година. В половината от тези страни пушат най-малко 15 на сто от момчетата и поне 8 на сто от момичетата.

България намира място в тази тревожна статистика с броя на пушачките сред девойките. Именно у нас техният брой е най-висок - цели 29 процента, докато в Таджикистан пушат само 1,6 от момичетата.

"Пушенето уврежда почти всеки орган на тялото, а научните данни показват, че повечето от възрастните пушачи пропушват именно в периода на юношеството", казва водещият изследовател на проучването Рене Аразола от отдела "Пушене и здраве" в ЦКБ.

"Младите хора, които започват да пушат в по-ранна възраст, по-често развиват дълготрайно пристрастяване към никотина, отколкото онези, които усвояват вредния навик в по-късна възраст", добавя Аразола. "Следователно усилията следва да се насочат към превенцията на пушенето сред юношите, ако искаме да няма още едно поколение възрастни, които страдат и умират от болести, свързани с пушенето", заключава ученият.

В повечето страни най-малко половината от сегашните пушачи казват, че искат да спрат, сочат още данните. В Уругвай желание да се откажат от вредния навик декларират 32 на сто от децата пушачи, а във Филипините – 90 на сто.

Отбелязва се, че проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 година, записани като ученици. Тъй като в много страни има значителен брой деца, които не ходят на училище, авторите правят уговорката, че тези данни не могат да дадат напълно точна картина на тютюнопушенето сред юношите там.