България - с най-много пушещи девойки в света

България - с най-много пушещи девойки в света
Минавали ли сте скоро край училище? Ако сте със сигурност сте видели групи от момичетата, които пушат, без дори да правят опит да се прикриват… Наблюденията ми са за училища в центъра на София, но не вярвам в цялата страна картината да не е същата. И още нещо, за което няма как да проверя, е че момичетата пушат повече от момчетата, но такива са наблюденията ми.

Като се съпоставят резултатите от още няколко публикации по темата, като например това, че в САЩ пушат основно бедните, а по-богата част населението инвестира в образование и активен начин на живот. Като се замисля, че в Стокхолм, Дюселдорф и Барселона почти не срещам хора, които пушат и в районите около училищата няма следи от фасове и пушене…. Това са моите лични наблюдения, които и станаха двигател на решението ми да спра цигарите.

Казват, че бившите пушачи ставали най-активните след това по въпроса с тютюнопушенето, но никъде не съм видяла толкова хора, които пушат, колкото у нас. Пушат продавачи пред магазина, пушат клиенти пред заведенията, пуши се в парковете… Тогава какво учудващо има, че момичетата у нас пушат най-много в света. Пушат когато пушенето не е модерно, когато пушенето е равносилно да гориш пари между пръстите си, когато пушенето увеличава бедността, когато пушенето краде здравето и оставя пушачите без бъдеще….

България - с най-много пушещи девойки в света


Около 11 процента от юношите по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи публикувано неотдавна глобално проучване сред учениците, цитирано от здравната емисия на Ройтерс. Използването на тютюневи изделия е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи и за сериозни заболявания в света, на която се дължат около 6 милиона смъртни случая всяка година, отбелязват изследователите, участвали в проучването на американския Център за контрол и превенция на болестите (ЦКБ). Повечето пушачи "усвояват" този навик именно в юношеските си години.

Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни, извършени в периода 2012-2015 година. В половината от тези страни пушат най-малко 15 на сто от момчетата и поне 8 на сто от момичетата.

България намира място в тази тревожна статистика с броя на пушачките сред девойките. Именно у нас техният брой е най-висок - цели 29 процента, докато в Таджикистан пушат само 1,6 от момичетата.

"Пушенето уврежда почти всеки орган на тялото, а научните данни показват, че повечето от възрастните пушачи пропушват именно в периода на юношеството", казва водещият изследовател на проучването Рене Аразола от отдела "Пушене и здраве" в ЦКБ.

"Младите хора, които започват да пушат в по-ранна възраст, по-често развиват дълготрайно пристрастяване към никотина, отколкото онези, които усвояват вредния навик в по-късна възраст", добавя Аразола. "Следователно усилията следва да се насочат към превенцията на пушенето сред юношите, ако искаме да няма още едно поколение възрастни, които страдат и умират от болести, свързани с пушенето", заключава ученият.

В повечето страни най-малко половината от сегашните пушачи казват, че искат да спрат, сочат още данните. В Уругвай желание да се откажат от вредния навик декларират 32 на сто от децата пушачи, а във Филипините – 90 на сто.

Отбелязва се, че проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 година, записани като ученици. Тъй като в много страни има значителен брой деца, които не ходят на училище, авторите правят уговорката, че тези данни не могат да дадат напълно точна картина на тютюнопушенето сред юношите там.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.