Международен ден без тютюнопушене 2014

Международен ден без тютюнопушене 2014

20 ноември е Международен ден без тютюнопушене


През 2014 г. в  България той ще премине под мотото "Мамо, татко, не пушете,здравето ми запазете!". Тревожен факт е, че 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си, изтъкват специалистите.

Усилията на кампанията са насочени към младите хора, родителите и децата. Целта е, чрез ефективни превантивни дейности да бъде ограничено пасивното тютюнопушене. Кампанията също така предоставя информация за ефективните методи за отказване от поведенческата и никотинова зависимост, в резултат от употребата на цигари.

Денят ще бъде отбелязан с редица прояви срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от зависимостта. Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето, в името на собственото си здраве, на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

bez cigari

Идеята за ден без цигари идва от 1977 година в САЩ, където всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) се организира кампания срещу тютюнопушенето. За първи път през 1971 година, в град Рандолф, американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC).

А вие пушите ли? Замисляте ли се как да откажете цигарите. Тук има идеи, които може да ви помогнат –  Не пуша вече! Цигарите са нещо, което е скъпо, изгаря между пръстите и се отразява зле на външния вид. И още нещо, не е модерно да се пуши.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.