Не пушете пред децата си

Не пушете пред децата си

Не пушете пред децата си


Това са резултатите от проучване на Българското дружество по алергология сред четвъртокласници за това пушат ли техните родители и дали пушат пред тях. Няма информация къде е проведено и колко деца са участвали в анкетата, но фактите са видими – има много пушачи, голяма част от тях не се съобразяват къде и пред кого пушат.

  • 30% от родителите пушат пред децата си в затворени пространства. Децата споделят, че дори когато помолят родителите си да не го правят пред тях, те не се съобразяват с желанието им.

  • 32% от четвъртокласниците заявяват, че имат приятели, които пушат, като най-ранната възраст на техните приятели пушачи е 9 години.

  • Въпреки това 98 на сто от децата знаят, че пушенето е вредно. –

  • 73% заявяват, че вредният навик вече не е модерен.


В световен мащаб един на всеки пет ученици в гимназията и 7 на сто от осмокласниците са активни пушачи. Тютюнопушенето се асоциира с десетократно повишен риск за смърт от белодробно заболяване.

Според данните на СЗО над 5 милиона души умират всяка година заради употреба на тютюн.

no-tobacco-day

През 2014 г. в  България  Международният ден без тютюнопушене е под мотото “Мамо, татко, не пушете,здравето ми запазете!”. Тревожен факт е, че 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си, изтъкват специалистите

 

Източник БНР

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.