Не пушете пред децата си


Това са резултатите от проучване на Българското дружество по алергология сред четвъртокласници за това пушат ли техните родители и дали пушат пред тях. Няма информация къде е проведено и колко деца са участвали в анкетата, но фактите са видими – има много пушачи, голяма част от тях не се съобразяват къде и пред кого пушат.

  • 30% от родителите пушат пред децата си в затворени пространства. Децата споделят, че дори когато помолят родителите си да не го правят пред тях, те не се съобразяват с желанието им.

  • 32% от четвъртокласниците заявяват, че имат приятели, които пушат, като най-ранната възраст на техните приятели пушачи е 9 години.

  • Въпреки това 98 на сто от децата знаят, че пушенето е вредно. –

  • 73% заявяват, че вредният навик вече не е модерен.


В световен мащаб един на всеки пет ученици в гимназията и 7 на сто от осмокласниците са активни пушачи. Тютюнопушенето се асоциира с десетократно повишен риск за смърт от белодробно заболяване.

Според данните на СЗО над 5 милиона души умират всяка година заради употреба на тютюн.

no-tobacco-day

През 2014 г. в  България  Международният ден без тютюнопушене е под мотото “Мамо, татко, не пушете,здравето ми запазете!”. Тревожен факт е, че 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си, изтъкват специалистите

 

Източник БНР