Безплатни прегледи за пушачи и пасивни пушачи. Вижте къде и кога можете да се консултирате с пулмолог:
Първата възможност е в София на 10 май във Втора градска болница.

Безплатните изследвания ще бъдат по два пъти в месеца и на други места в столицата до края на годината.
Единственото изискване, за да получите безплатен преглед, е да си запишете предварително час на телефон 0700 10 126.

В България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Данните са от 2016 г. на Института за изследване и анализи на човешкото здраве във Вашингтон, САЩ.
Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт.
Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

Пулмолозите подчертават колко важни са прегледите, защото според официални данни в България белодробните болести са на първо място. Освен това сред 10-е най-смъртоносни болести четири са белодробни:

"Пушачите - настоящи и бивши, поне веднъж в годината трябва да си правят спирометрия", заяви д-р София Ангелова, която е инициатор на кампанията.

Здравословно хранене при Хроничната Обструктивна Белодробна Болест
Снимка: www.medlineplus

Една трета от заболелите деца всяка година имат най-често белодробни заболявания,  като става дума основно за астма и инфекции на долните дихателни пътища. „Но родителите пушат вкъщи, пушат под аспиратора. Моля, нека да разберат, че аспираторът не чисти въздуха вкъщи“, напомни  д-р Ангелова.