Международен ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест


9,5 % от населението  на България  страда от Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ (World Chronic Obstructive Pulmonary Disease Day, World COPD Day) показва статистиката от изследвания на Българското дружество по белодробни болести. Страната ни се намира на средно световно ниво по честата на заболяването. В световен мащаб приблизително 300 милиона души живеят с астма  и над 64 милиона  с Хронична обструктивна белодробна болест.

4 % от хората в България страдат от Хронична обструктивна белодробна болест.Голям е относителният дял сред тях на подрастващите пушачи. До 2020 година заболяването ще се превърне в третата причина за смъртност след инфаркта и инсулта. Данните бяха представени в Народното събрание по повод световния ден за борба с това заболяване.
Хроничната обструктивна белодробна болест е сред най-разпрострените при хората над 45-годишна възраст и е една от водещите причини за смъртност. Въпреки това заболяването често остава неразпознато за хората, маскирано от така наречената "пушаческа кашлица", казвадоц. Диана Петкова:

За това заболяване на българските пациенти са предоставени всички необходими медикаменти, които се използват в целия свят. Това, което им липсва, е за тежките форми, за инвалидизираните пациенти, липсата на домашна кислородотератия и на инвазивна вентилация. Затова българското общество и българските политици трябва да помислят.

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване броя на пациентите с ХОББ в България. Няма статистика на хронично болните от астма, алергия и хронична обструктивна болест, казва в интервю за БНР Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на  хората с тези диагнози. Известно е, че от тях страдат много хора, макар броят им да не се следи и да няма регистър на болните. Те  ще минат на трето место по смъртност през 2020 г., това е заболяване, от което умират повече хора, отколкото от рак на гърдата и рак  на белия дроб. Изграждането на регистър на болните ще спести средства, защото в момента се работи без стратегия.

23 октомври е Ден на спирометрията


Организира се от Българското дружество по белодробни болести. Кампанията минава под наслов "Как дишаш?", като целта е  да се насочи вниманието на хората в цял свят върху белодробното здраве. На този ден се провеждат безплатни тестове за състоянието на белите дробове. 75% от случаите с подобни заболявания не са диагностицирани. Спирометрията представлява изследване, което може да спомогне за ранно откриване на болните с астма и други белодробни заболявания, преди настъпването на необратими увреди.