Световен ден за борба с туберкулозата

Световен ден за борба с туберкулозата

24 март е Световен ден за борба с туберкулозата


За съжаление тя не е спомен от стиховете на Смирненски.





 У нас през последното десетилетие се отчита трайна тенденция към намаляване на заболяемостта от туберкулоза. Мотото през 2020 г.  на Световмоя ден за борба с туберкулозата е „Време е!” - за свят без туберкулоза! Време е за действие!" За миналата година в България са регистрирани  1 344 заболели. Запазва се тенденцията мъжете да боледуват по-често от жените. Най-засегнати са възрастовите групи от 35 до 44 години и над 65 години.

Въпреки положителните тенденции в страната ни все още има области, в които заболяемостта от туберкулоза е над средната за страната. Сред тях са Кюстендил, Враца, Сливен, Ямбол, Габрово, Смолян и Перник. Важно е да знаем, че туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

Има тенденция за  спад на заболеваемостта, но в същото време смъртността от тази болест не намалява, съобщи за БНР доц. Донка Стефанова, началник на клиниката по туберкулоза в Белодробната болница в София: Все още пристигат случаи в краен терминален стадий и не може на всички да се помогне, особено заболяването, ако протича отдавна. Все още има и скрита болестност, в която не са открити навреме случаите. Една трета от човешката популация, която е пет милиарда и седемстотин милиона души са имали досег до инфекцията.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.


Лечението на туберкулозата е безплатно, то продължава между 6 и 8 месеца и е лечимо. В над 75% от случаите на туберкулоза се касае за белодробни форми, а те са силно заразни. Ваксината не предпазва на 100% от туберкулоза, но при заразяване без ваксинация се развиват тежки форми на болестта.

Специалистите напомнят, че практически всеки от нас се среща с туберколозни бактерии, но една малка част заболяват. Повечето от хората остават само носители и никога не развиват заболяването, което засяга главно дихателните органи.  През последните години в страната се наблюдава тенденция за намаляване броя на болните от туберкулоза, въпреки това заболяването продължава да представлява сериозна опасност.

Ето какво споделя д-р Атанас Янев – началник на пневмологично отделение в Клиниката по белодробни болести към Военномедицинска академия – София за http://jivotatdnes.bg/

  • Въведена още през 1928 г., БЦЖ ваксината остава най-сигурния начин за предпазване от болестта. България има една от най-добрите БЦЖ ваксини. Именно тя допринася за спада на заболяемостта.

  • Симптомите на туберкулозата са класически.  Те могат да бъдат от почти незабележими до много сериозните отхрачване на кръв и т.н Когато говорим за туберкулоза на белия дроб това са кашлицата и то продължителната - повече от две три седмици. Дори е задължително в такива случаи да се направи рентгенова снимка. Това са локалните оплаквания. Наблюдават се и общи оплаквания като отпадналост, бърза уморяемост, нетипично нощно изпотяване, ниска телесна температура 37.2 градуса, отслабване на тегло, липса на апетит.

  • Туберкулозата днес има разлики с жълтата гостенка от миналото. Има дори термин, който специално се използва при туберкулозата и не се среща при другите болести, а именно патоморфоза на заболяването. Появяват се нови форми във всяка една от нейните области – в профилактиката, диагностицирането й на различните нива, в причинителя на туберкулозата. Голям проблем е резистентността (устойчивостта) й към антибиотиците, които се прилагат за лечението й. А хората, които не са излекувани, разпространяват заболяването. Лечението при резистентност е много трудно, сто пъти по-скъпо и често води до смъртни случаи. В България за щастие този проблем не е толкова голям, колкото в Западна Европа.

  • Особеното при туберкулозата в днешно време и разликата й с миналото е връзката й с различни други болести, като най-често става въпрос за СПИН. Голям процент от хората, болни от СПИН, умират от туберкулоза. В България има два центъра, в които се извършва лечение на резистентна туберкулоза - Специализираната болница по белодробни лечения „Света София” и  болницата в Габрово

  • Още една причина да спрете цигарите, ако сте пушач. При пушачите се наблюдава намаляване на локалния имунитет и оттам склонност към всякакъв тип респираторни заболявания. От друга страна, самото тютюнопушене води до други хронични заболявания на белите дробове. При наличието им вероятността да се заболее от туберкулоза е много голяма. По същия начин като тютюнопушенето влияе и замърсеният въздух.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.