Миома на матката


Добрата новина: В 15 града в страната започва информационна кампания и проследяване на терапията на пациентки с миомна болест през февруари 2015 г.

Фактите:  Около половин милион българки имат миома на матката. Често след диагностицирането миомата нараства, казва д-р Мадлен Китанова завеждащ отделение в акушеро-гинекологична болница „Шейново”

Около 80% от случаите протичат без изявени симптоми, а 40% от пациенткитe, които имат оплаквания, трябва да бъдат оперирани.

Миомата на матката е доброкачествен тумор, който се развива от мускулните клетки на маточното тяло. Все още не са изяснени точните причини за появата на миома, затова и лечението е разнопосочно.

Народът казва, че „матката, която не ражда деца, ражда миоми“ и в това има нещо вярно. Смята се, че кърменето също предпазва от миома на матката, рак на яйчниците и ендометриоза.
 
В по-голям процент от случаите миомната болест засяга жени над 35-годишна възраст, но вече се наблюдават и миоми при по-млади момичета.

Профилактиката е златен стандарт, но миомата доста дълго време може да протича и безсимптомно, дори до навлизането на жената в менопаузата. Най-често симптомите на миомната болест са свързани с промени в менструалния цикъл.“
Съвременната медицина разполага с изключително много средства за третиране на миомните възли, голяма част от които са консервативни – медикаменти, процедури с лъчения, които могат да повлияят на големината на миомните възли. Не е задължително лечението да бъде оперативно

Инициативата, наречена „Повече за НЕЯ”, е организирана от Национална пациентска организация, с подкрепата на специалисти акушер-гинеколози и ще продължи до юни 2015 г. Целта на кампанията е да привлече вниманието на обществото към този сериозен социално-значим проблем, който в много от случаите предизвиква страх и напрежение при много жени, поради възможността за отстраняване на матката.
В инициативата ще участват 47 специалисти от 15 градове на страната. Тяхната задача ще е да проследят терапиите при пациентки с миомна болест, да ги насочат към правилното лечение и към добрия лекар и не на последно място да ги убедят в това, че няма нищо срамно в тази болест.

Ако не се лекуват, понякога миомите стигат гигантски размери и имали сме случаи на оперирани жени в болницата, които са били с миоматозна матка, увеличена колкото 7-8-месечна бременност. Тази миома притиска и смущава функцията на всички органи, които се намират и в малкия таз, и в корема. Освен кръвотеченията, които допълнително влошават състоянието, защото водят до тежка анемия, самата операция при такива размери е доста по-рискова и протича тежко, както за хирурга, така и за пациента, и възстановяването след такава операция също е трудно. Казва д-р Мадлен Китанова  в интервю за БНР.

Има жени при, които се установява миома, но те подлежат само на наблюдение, защото заболяването няма клинични прояви, не нараства и остава така до настъпване на менопауза. Това обаче са по-редките случаи. В повечето случаи, веднъж диагностицирана, миомата расте с времето и с това дава симптоми.

Ако не се лекува, миомата стига до големи размери.

Обилни кръвотечения, обилни менструации, дискомфорт в малкия таз, болка при полови контакти, невъзможност за забременяване, са само част от симптомите, които могат да се проявят при миомната болест.