Безплатни прегледи на жени с миоми на матката

Безплатни прегледи на жени с миоми на матката
На 5 февруари 2019 г. в трите най-големи АГ болници в София - "Майчин дом", "Света София" и "Шейново" започват

Безплатни профилактични прегледи на жени с миоми на матката


Записванията за безплатни прегледи  са възможни чрез контактите на всяка от болниците, които участват в кампанията.
СБАЛАГ „Майчин дом“ – 02/ 917 24 42
I-ва САГБАЛ „Св. София“ – 02/447 02 76
II-ра САГБАЛ „Шейново“ – 02/965 94 70

Екипи на лечените заведения ще преглеждат след предварително записани часове. Съвременната медицина разполага с много средства за лечение на миомната болест, освен оперативните интервенции, посочи д-р Гергана Коларова, директор на АГ "Света София" и обясни:
"Тази кампания e насочена към жените,  които страдат от миома, знаят, че я имат, вече са провели някаква форма на лечение или просто имат необходимост от следващия си профилактичен преглед, или имат някакви репродуктивни смущения и затруднения".

Около 80% от случаите протичат без изявени симптоми, а 40% от пациентките, които имат оплаквания, трябва да бъдат оперирани.

Миомата на матката е доброкачествен тумор, който се развива от мускулните клетки на маточното тяло. Все още не са изяснени точните причини за появата на миома, затова и лечението е разнопосочно.

Народът казва, че „матката, която не ражда деца, ражда миоми“ и в това има нещо вярно. Смята се, че кърменето също предпазва от миома на матката, рак на яйчниците и ендометриоза.

В по-голям процент от случаите миомната болест засяга жени над 35-годишна възраст, но вече се наблюдават и миоми при по-млади момичета.

Профилактиката е златен стандарт, но миомата доста дълго време може да протича и безсимптомно, дори до навлизането на жената в менопаузата. Най-често симптомите на миомната болест са свързани с промени в менструалния цикъл.“
Съвременната медицина разполага с изключително много средства за третиране на миомните възли, голяма част от които са консервативни – медикаменти, процедури с лъчения, които могат да повлияят на големината на миомните възли. Не е задължително лечението да бъде оперативно.

Възможността жени с миома на матката да се лекуват в амбулаторни условия би допринесло за съхраняване на детеродната способност на жените.

Изчислено е, че ежегодно в ЕС се провеждат близо 300 000 хирургични интервенции по повод миома, от които с отстраняване на органа (хистеректомия) са свързани 230 000 операции.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. По данни на Националния център по Обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването годишно у нас с тази диагноза се хоспитализират над 5200 жени. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за отстраняване на органа (хистеректомия).

„Миомата е доброкачествен тумор и не е причинител, нито първо проявление на рак. Не всяка миома трябва да се оперира и не всяка матка с миома трябва да се отстранява. Важно е жените да знаят, че миомата не е симптом за предраково състояние и че може да се лекува не само оперативно, но и медикаментозно,“ заяви инициаторът на кампанията проф. д-р Иван Костов, директор на университетската АГ болница „Майчин дом“.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.