Бебе на борда

Бебе на борда
Често хората не могат да познаят една бъдеща майка, която е в началото на бременността или е облечена в по-свободни дрехи. Понякога другите пътници се притесняват да предложат място, за да не засегнат дама, която не очаква дете. Друг път, се правят на разсеяни, за да не направят място на бременна жена.

От 17 февруари 2017 г. всички бременни жени ще могат да пътуват в столичното метро със значки „Бебе на борда“, за да не се налага да молят да им се отстъпи място за сядане. Проектът бв представен от кмета на София Йорданка Фандъкова, директорът на Столичен Метрополитен проф. Стоян Братоев и директорът на болница „Шейново“ д-р Румен Велев, съобщиха от лечебното заведение.

Инициативата „Бебе на борда“ е съвместна между Столична община, Столичен метрополитен, болница „Шейново“ и Angel Baby.

Част от информационния пакет „Бебе на борда“ ще е и книжка с полезна информация за бременността и безопасното пътуване на бъдещите майки в градския транспорт. Предвижда се и във всяка мотриса на метрото, както и на самите перони да има информация за кампанията.

baby on board 1Идеята за значките е въведена за първи път в метрото в Лондон през 2005 г., като преди пускане на проекта са проведени предварителни изследвания. Те показват, че 85% от анкетираните смятат, че бременната жена трябва да помоли за място, ако желае да седне. В същото време 78% от бъдещите майки декларират, че биха се чувствали неудобно и никога не биха помолили за място.

ПС: Много зависи как ще бъде представена и реализирана една такава кампания, защото асоциацията с носене на някакви значки, дори когато е за да подсигури някакво право в дадена ситуация е вид маркиране. Не се ли реализира добре е поредното отчитане на дейност с каквато управляващите ни заливат и баснословните бюджети похарчени затова.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.