Забравените големи българки

Забравените големи българки
Знаете ли, че в София няма нито един паметник на жена? По-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на конкретни жени-исторически личности. Където ги има, те са предимно символни женски образи (жена-закрилница, жена-майка и пр.) или близки (майки, съпруги, дъщери) на възрожденски дейци.

„Паметни жени“ се нарича забележителният проект на Българския Хелзинкски комитет и Асоциацията на университетските жени по случай 8 март. Идеята на инициативата е да популяризира делата на великите българки от началото на 20-и век, които проправят пътя за други жени в различни сфери на образованието, науката и изкуствата.

Кампанията започва с историите на седем жени, исторически личности от публичния живот, науката, архитектурата и др. В специална анкетавсеки може да гласува на коя жена да е посветен първият женски паметник в столицата. Първите имена са: Екатерина Каравелова, Вера Благоева, Анна Карима, Димитрана Иванова, арх. Виктория Ангелова, Елисавета Карамихайлова и Теодора Райкова.

В София няма паметник на нито една жена от нашата история. Няма паметник дори на Райна Княгиня (неин паметник има в Панагюрище), а тя остава в историята и като девойката ушила знамето на което пише „Свобода или смърт“ и като първата акушерка.

За сравнение в Париж има паметник на жени – вярно е, че са на имена на жени на които имената знае всеки като Жана Д‘Арк – има няколко нейни скулптури.

Организаторите подготвят редактон (масово редактиране и създаване на статии) в българската част на Wikipedia за добавяне на повече профили на жени и статии за женското движение, лекции и прожекции за тях. Финалният елемент от кампанията е акция в публична среда, при която ще се поставят временни паметници на жени из София.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.