25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Денят е по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), упражнявано върху жени, и е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. На този ден правителствата, различни организации и НПО организират дейности, които да повишат общественото внимание към пнасилеието над жените на този ден..

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).
Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем, често остава скрит. Насилието над жените прекрачва всякакви граници - социални, религиозни, икономически, етнически и расови. Всяка трета жена по света е била жертва на насилие.

Видове насилие срещу женитеndk-orange


НДК в оранжево за кампанията срещу насилието над жени


На 25 ноември в 17.30 ч. НДК ще засвети в оранжев цвят по повод Международния ден за елиминиране на насилието над жени. Инициативата е на женската организация Зонта клуб "Света София". По цял свят емблематични сгради ще се осветят в оранжево. За първа година в кампанията се включва по този нестандартен начин и българската столица. Освен светлините на фасадата на Двореца, ще бъде поставен и 10-метров транспарант, който ще бъде още един акцент, привличащ вниманието на столичани и гостите на столицата.

"Днес получих цветя... не беше рождения ми ден или друг специален ден. Имахме първия си сблъсък вчера вечерта и той ми каза много жестоки неща, които наистина ме нараниха...Знам, че е... съжалявал, че не искаше да каже нещата, които каза, защото ми изпрати цветя днес.

Днес имам цветя. Не беше годишнината ни или друг специален ден. Вчера, през нощта, той удари главата ми в стената и започна да ме души. Изглеждаше като кошмар. Не можех да повярвам, че е истина. Събудих се тази сутрин, болеше ме цялото тяло. Знам, че сигурно съжалява, защото ми изпрати цветя днес.

Днес имам цветя. И не беше ден на майката или друг специален ден. Вчера, през нощта, той ме наби отново, беше много по-агресивен от друг път. Ако го напусна, какво ще правя? Как да се грижа за децата си? Ами финансовите проблеми? Страхувам се от него, но ме е страх да си отида. Знам, че сигурно съжалява, защото ми изпрати цветя днес.

Днес имам цветя. Днес беше много специален ден - беше денят на моето погребение. Вчера вечерта, той най-накрая ме уби. Той ме преби до смърт. Ако бях намерила куража да го напусна, нямаше да получа цветя днес..."

/Anna Rita/