Историята на нигерийско дете, обвинено във вещерство, трогна света


Случай с изоставено от родителите си с цел да умре нигерийско момченце, което днес се казва Хоуп (надежда - англ. ез.), се сдоби с популярност по света и трогна хиляди хора след като в интернет започна да се разпространява негова снимка с датската социална работничка в Нигерия Аня Рингрен Лоувен. На снимката тя му дава да пие вода.

Детето е спасено на 31 януари 2016 г. умиращо от глад, оставено да се скита голо по улиците от собствените му роднини, които са го обвинили във вещерство. Момченцето обикаляло наоколо само повече от осем месеца, като се хранело само с огризки, подхвърлени му от минувачите. Когато е намерено от социални работници е страдало от крайна форма на недохранване, тялото му е било пълно с червеи, включително стомахът.

hope dete afrika

Спасено е от Аня Лоувен, която живее в Африка и оглавява детски помощен център. Във Facebook профила си тя коментира, че всяка година хиляди африканчета са обявени за вещери и биват изхвърлени на улицата от родните си семейства. Днес детето е добре и си играе с нейния син. За него тя казва че е малко силно момче и това е част от нещата, които правят живота толкова красив.

Според проучвания на ООН, в Африка има десетки религиозни секти, които вземат пари за прогонване на злите духове, а пасторите им често карат децата да стоят жадни и да гладуват, за да не нараства вещерската сила в тях.

Коментарът на УНИЦЕФ по случаи като този е, че обществата, които живеят в крайна мизерия, често си търсят изкупителна жертва, а беззащитните деца са най-удобни за тази цел.

снимка: marlenecheng.wordpress.com