Японската тайна за отглеждане на добре възпитани деца


Те носят бебетата си навсякъде – вкъщи, на пазар, докато карат колело, дори когато карат ски. Чрез такава физическа близост изразяват чувствата си, но няма целувки и прегръдки.

В много домакинства семейството спи заедно, с майката от едната страна на леглото, бащата – от другата, и детето между тях – аранжимент наподобяващ японския символ за река ( 川 ), който може да продължи след предучилищна възраст.

Не насърчават емоционално изразяване


Родителите учат децата си от съвсем малки са се съобразяват с хората около тях, да се държат прилично, и да са тихи преди всичко. Без значение дали японските деца са в ресторант, музей, търговски център, претъпкана улица или в планината, те са спокойни и уравновесени.

Приготвят обяд на децата си.


Японските майки приготвят здравословна храна за училище.
Не се тревожат за това кое е подходящо за децата дигитално съдържание – никой, в нито едно кино в Токио не би се възмутил от това, че реклама на “Заразно зло” се излъчва преди началото на “Играта на играчките”.

Цветята са нещо сериозно.


Всяко семейство излиза на пикник под цъфналите вишни; първият такъв пикник на бебето (hanami) е важно събитие, което се документира. Градините и парковете са местата, където децата могат да играят.

Приказките са нещо още по-сериозно.


В Япония традиционни истории, приказки и легенди се разказват постоянно на децата.


Източник: Академия за родители